Може ли да се свалят килограми с диета за уикенда и траен ли ще е успехът? Отговорът на диетолозите: ако се отслабне, то ще е за сметка на водата, а не на мазнините в организма.

За да се освободим от килограм тлъстинки, трябва да изгорим 7000 калории, обяснява експертът по хранене и автор на книги Свен-Давид Мюлер, цитиран от в. “Билд”. В нея има не само мастни клетки, които са 100% мазнина, но и вода, протеини, нерви и кръвоносни съдове. Средно дневно са ни нужни 2000-2500 калории. За да си идат 7000 калории, поне 3-4 дни не трябва да хапваме троха, поне на теория. На практика това не се препоръчва, защото при диета с по-малко от 1200 ккал дневно и бедна на белтъчини разграждаме мускулна маса. Именно тя обаче гори най-много калории. Оптимална е диета с 1500 ккал дневно.

За да свалим 1 кг мастна тъкан, ще са нужни 7 дни. Ограничаваме ли се драстично в яденето за по-малко време, например 4-5 дни, губим тегло, но от водния баланс и мускулите в организма. В този случай и рискът от йо-йо ефекта е по-голям.

При диета тялото първо изразходва кръвната захар, а след резервите от гликоген в черния дроб и мускулатурата. При тези процеси се губи много вода. Това е причината, поради която през първите се свалят от 1 до 5 кг. Но това е само загуба на тегло, а не на тлъстинки. След петия ден тялото посяга на запасите от белтъчини и чак тогава към мастните депа. Диети под 5 дни не носят полза. Ограниченията трябва да продължат по-дълго, а през цялото време да се приема достатъчно вода и умерено сол.

Най-обезкуражаващото е, когато след първите успехи кантарът е като закован и не мърда. При всяка диета се губи мускулна маса. Така организмът ни се защитава срещу глада, като жертва най-големия консуматор на енергия, обяснява Мюлер. Метаболизмът се забавя. Отслабването не е кауза, която организмът подкрепя. Напротив - той се брани с всички сили срещу наложената му диета и превключва на икономичен режим.

За да продължим да бележим успехи от тази повратна точка нататък, трябва да включим повече движение и почивка в режима си, както и да пием по 2,5 л минерална вода дневно (тя гори калории). Не на последно място - да свием калориите с още 100-200 дневно. В менюто обаче трябва да има протеини. Идеални са яйцата - 1-2 варени на закуска заместват салама и кашкавала. Простите захари (захар, бяло брашно, сладкиши) са най-големият враг на всяка диета, защото събуждат апетита. При яденето на сладко нивото на инсулина се изстрелва нагоре, но после бързо пада и човек усеща пристъп на глад. Друг минус е, че 75% от хората имат гени, с които лесно пълнеят, но слабеят трудно.

Как да надхитрим стомаха, че сме сити? Количеството на храната го изпълва и разтяга - активират се рецептори, които подават сигнал, че сме яли достатъчно. Най-добре се постига с обемна храна с немного фини частици. Важен е и хормонът инсулин. За да отслабнем, нивото му трябва да се поддържа стабилно, без резки колебания. Идеална диета няма, но има общи правила за слабеене. За да свалим кила, тялото ни се нуждае от 3 л течности, най-добре негазирана минерална вода. Дневното меню е 1200-1500 ккал, доставени от пресни плодове, зеленчуци и

бобови растения (грах, леща, фасул). Белтъчините трябва да са поне 1 г на 1 кг телесно тегло. Два пъти седмично се хапва риба. Храната трябва да е с ниско съдържание на мазнини, но не напълно лишена от тях.

Всеки, който гладува по време на диетата, прави грешка. Не пие достатъчно течности или избира неподходящи храни. Идеални са три основни хранения - сутрин, обед и вечер, през 5-6 часа. Междинните закуски са домат, краставица или ябълка. Всяко хранене започва и завършва с пиене на течност. Яде се бавно.

Постене с пълно гладуване, макар и за кратко време, се възприема от организма като заплаха - "заплашва те глад, вземай всички мерки, за да го предотвратиш". Тялото разгражда усилено мускули, за да пести енергия. Върнем ли се към нормално хранене, то складира повече запаси от преди. Може да бъде разградена дори част от сърдечния мускул. Затова умират хора при пълно лишаване от храна или при диета, бедна на протеини, казва Мюлер. Разградените мускули много трудно могат да бъдат възстановени. Пълното и отпуснато тяло в дългосрочен план е гарантирано. Който гладува, рискува да се сдобие и с целулит. Понякога се налага при диета да пием допълнително витамини и минерали. Чрез усиленото отделяне на урина се губят част от тях и е необходима компенсация.

Мазните сладкиши са най-голямата заплаха за стройната фигура. Мазнината е двойно по-калорична от захарта. В 100 г захар има 400ккал, а в мазнината - 900 ккал. Наситените мастни киселини са най-лошото, защото бързо водят до омагьосания кръг с инсулина - рязко покачване, а после - рязък спад и остър глад.

За да отслабнем трайно, не бива да гладуваме. Основните хранения са три.
За да отслабнем трайно, не бива да гладуваме. Основните хранения са три.