Утре и последното томче от енциклопедията "Алтернативна медицина" излиза по павилионите. Вземете го и попълнете колекцията в домашната си библиотека. Изборът ви се оказа печеливш! Вече сте собственик на уникално книжно богатство, събралало хилядолетната мъдрост на народите. Енциклопедията няма аналог у нас, тъй като описва над 40 вида алтернативна медицина, които лекуват повече от 160 болести. Читателите, събрали 16-те книжки от поредицата "Здрави без лекарства", стават притежатели на едно от най-задълбочените и пълни изследвания по алтернативна медицина в света.

Енциклопедията е бестселър в Англия и САЩ.

В САЩ тя се продава за 567 долара! Написана е от над 50 автори с международно признание в медицината.

Затова в книгата има познания, помогнали на хиляди да се справят с болестите. Дадена е и практико-приложна информация за около 40 от най-ефективните алтернативни терапии и методи за лечение като хомеопатия, пчелни терапии, китайска медицина, холистична стоматология, акупунктура, ароматерапия, йога, масажи, ирисова диагностика, рейки, пилатес, аюрведа, тай чи, чи гун и мн. други.

Който е склонен към различните хранителни режими и диети, също много ще научи. Представени са и много данни от последни проучвания и експерименти, дело на известни учени от най-престижните университети в света.

Лечебните свойства на билките и тяхното приложение, подмладяващи терапии и разнообразни масажи и още, и още от тайните на здравето разкрива енциклопедията на своя притежател.

Всъщност читателите на "24 часа", които са си купили поредицата, със сигурност вече знаят коя книга за какво разказва. И чакат само последния 16-и том на енциклопедията "Алтернативна медицина", който излиза утре. Какви още знания ще получат от него (виж съдържанието по-долу), разказахме и в петък, продължаваме и днес. Освен за хранителните добавки от хрущял, хранителното отравяне, хъркането, цветовата терапия и целулита, томчето обяснява и как да се справим с още няколко болести.

Цирозата е една от тях. Тя обхваща различни хронични дегенеративни заболявания на черния дроб, които увреждат нормалните му клетки и ги заместват с плътна съединителна тъкан. Черният дроб престава да произвежда протеини, сложни въглехидрати, мазнини, холестерол, както и да преработва хормони, хранителни вещества, лекарства и отрови. Основно цирозата идва при дълъг алкохолизъм.

Среща се два пъти по-често при мъжете.

Съществуват няколко вида цироза. За поставянето на диагнозата могат да се използват компютърна томография, ехография и други образни техники. Обикновено за потвърждаване на диагнозата се прави биопсия.

Алтернативното лечение включва хранителната и соковата терапия, западната билкова терапия, традиционната китайска медицина и хомеопатията.

Хранителната терапия подпомога функциите на черния дроб и забавя развитието на болестта. Натуралните сокове помагат за детоксикация на организма. Добре е да се пие по една част чист сок, смесен с една част вода. Храната да се раздели на пет-шест леки порции дневно, за да се избегне натоварването на черния дроб.

Да се приемат само храни с чисти протеини,но в ограничени количества, много плодове, както и зеленчуци на пара. Помагат още водолечението, хомеопатията, както и детоксацията по системата на традиционната китайска медицина. Том 16-и разкрива как става това, а също и как се балансира организмът от седемте чакри (енергийни центрове) в двете древноиндийски системи за лечение - аюрведа и йога. Концепцията за чакрите е възприета и от съвременната полярна терапия, от акупресурата, биоенерготерапията и цветовата терапия. Съществуват различни подходи за балансирането на чакрите, но общото е, че се регулира потокът на енергия през тялото, точно както центровката на двигателя кара колата да работи най-добре.

Кои са седемте чакри, които действат като енергийни преобразуватели и лекуват, как се намира връзката между физичното и духовното - за всичко това подробно разказва последният 16-и том на енциклопедията.

Книгата се спира и на целебните свойства на чесъна, който, макар и да е от семейство "лилии", е известен още като "воняща роза". Най-активните компоненти на пресния чесън са аминокиселината алиин, и ензимът алиназа. Когато една скилидка чесън се сдъвче, тези съединения се смесват под формата на алицин, който е отговорен за силната му миризма. Алицинът на свой ред се смесва с другите съединения на сярата в рамките на няколко часа. Тези съединения имат множество лечебни свойства. Чесънът помага и за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и инсулти. Съвременните изследвания показват, че употребата му може да подобри имунната функция и дори да предотврати рака.

Проучванията показват, че хората, които ядат редовно чесън, са подобрили нивата си на серумен холестерол и са понижили триглицеридите в кръвта.

Той може да укроти и високото кръвно, а то е сериозна причина за проблеми със сърцето, стабилизира кръвната захар при диабетиците, облекчава при астма и хроничен бронхит.

Енциклопедията дава и полезната дозировка - 1-3 скилидки на ден. Даже разкрива как може да се използва за лечение на вагинални гъбички или леки бактериални инфекции.

Книгата учи и как да възпитаме жизнената си енергия. На китайски това значи чи гун - древна система от пози, упражнения, дихателни техники и медитации. Но покрай този метод на лечение енциклопедията запознава и с големите течения в китайската философия като будизма и даоизма, които учат да се управляват законите на баланса и хармонията и да се живее с ритъма на природата.

Чи гун подобрява здравето и води до дълголетие Помага за повишаване на енергията и намаляване на стреса. В Китай чи гун се прилага съвместно с други медицински терапии при редица хронични състояния, включително астма, алергии, СПИН, рак, главоболие, хипертония, депресия, психични нарушения, инсулт, сърдечни заболявания и наднормено тегло.

В Хонконг го използват много за намаляване на депресията и срещу хронични физически заболявания. 16-и том подробно обяснява всичко за китайския метод, както и за шиацу - японската мануална терапия, която включва техники от анма (японски традиционен масаж), акупресура, стречинг (разтягане) и западен масаж. Терапията с шиацу се смята за холистична, тъй като се стреми да лекува човека като цяло, а не отделни оплаквания. Всички видове акупресура се фокусират върху едни и същи меридиани (т.нар. енергийни пътища). Шиацу, което се извършва чрез натиск с пръсти, може да се определи като безиглена акупунктура.

Как да стопим мазнините си с ябълков оцет, кои алтернативни методи лекуват язва, победима ли е шизофренията - пълни отговори на всички въпроси дава последният 16-и том на енциклопедията "Алтернативна медицина".

Вчера тъкмо пишех тези редове, когато се обади читателка. Питаше как може да набави пропуснатите томчета от енциклопедията. Обясних й най-бързия начин - те се продават само в книжарницата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47 в София. Като се влезе през централния вход на сградата, книжарницата е само на 5-10 метра вдясно от него.

СЪДЪРЖАНИЕТО

96-те страници на том 16 дават информация за:

Хранителни добавки от хрущял

Хранително отравяне

Хъркане

Цветова терапия

Целулит

Цироза

Чесън

Чи гун

Шиацу

Шизофрения

Ябълков оцет

Язва

Науката доказа свойствата на чесъна да намалява нивата на артериалните плаки и холестерола. Той подобрява храносмилането и има антимикотично действие.
Науката доказа свойствата на чесъна да намалява нивата на артериалните плаки и холестерола. Той подобрява храносмилането и има антимикотично действие.