Tоксичният хепатит е тежко състояние, което обаче невинаги се дължи на заразяване с вируса на хепатита. Много хора си задават въпроси за този вид увреждане, след като заради него по спешност от Солун бе докаран 19-годишният Кристиян. Момчето бе повалено от остра хепатитна криза и органите му започнаха да отказват. В болница “Лозенец” му присадиха черен дроб и сега има шанс, макар и на 50%, да оцелее.

Защо е толкова опасен токсичният хепатит и от какво се причинява той, попитахме проф. Никола Григоров от клиниката по гастроентерология в ИСУЛ и национален консултант по тази специалност.

Всъщност става дума за цяла група диагнози, обяснява той. Острите възпалителни вирусни заболявания и токсичните увреждания водят до един резултат - увреждане на клетките и некроза на черния дроб.

Черният дроб е лабораторията на организма.

Основната му функция е да обезврежда вредните вещества, които попадат в организма. В един момент обаче те самите могат да го съсипят. Токсичното увреждане може да стане по три начина - с медикаменти или някакви отрови (гъби, химически препарати), билки и алкохол. При някои заболявания се налага продължително време да бъдат приемани лекарства. “Няма отрова, има доза”, пояснява образно проф. Григоров. Дали ще настъпи негативен ефект, зависи от дозата и от състоянието на организма.

Почти всички медикаменти могат да увредят черния дроб - от групите на противовъзпалителните, противораковите или антиревматичните. Влияят му и статините, изписвани срещу високия холестерол, цитостатиците и още много други. Отровни гъби и разни химикали, например тетрахлориди (разтворители), директно увреждат чернодробната клетка, обяснява специалистът. Ако някой е ял отровни гъби, усеща неразположение през първите 1-2 дни, а после настъпват пожълтяване и смърт.

Вторият механизъм на увреждане се отключва от тежки алергични реакции. Те могат да протекат сравнително леко, но и много тежко, както и да завършат със смърт. Токсичният хепатит е доста смъртоносно заболяване, предупреждава проф. Григоров. Той е и коварен, защото има много вещества, които могат да предизвикат бурна реакция в дроба.

Ако за отровните гъби знаем и можем да прогнозираме настъпването на токсичния ефект, за някои лекарства не можем винаги да го предвидим, обяснява гастроентерологът.

Не са съвсем безобидни и тревите, билките и хранителните добавки. В комбинация с лекарства те също биха могли да повлияят зле върху черния дроб. “Неприятното е, че не знаем как ще реагира организмът. Може предварително да е налице известно увреждане на черния дроб и в един момент малкото камъче да обърне колата”, смята специалистът.

Алкохолът е третата сериозна заплаха за най-голямата жлеза в организма ни. Той не само пречи на нормалните функции на черния дроб, но и го уврежда с допълнителни разпадни продукти. Седнем ли на маса да се почерпим с концентрат, всеки трябва да си знае каква доза алкохол може да понесе, казва проф. Григоров. Влияят генетични особености - един носи на пиене, а друг - не. Един по-бързо се справя с алкохола, а друг страда дълго. По правило жените понасят по-малки дози от мъжете дори при равни килограми. Известен е синдромът на остра чернодробна недостатъчност при жени интелектуалки над 40 г., които редовно злоупотребяват с концентратите. Само едно напиване не е фатално.

Мненията на учените са разделени по въпроса дали, за да настъпи токсичен хепатит от алергичен характер, предварително трябва да е имало някакво частично увреждане на черния дроб, или не. Някои смятат, че при напълно здрав орган само алергия не може да го съсипе. Аз не съм убеден в това, защото съм срещал тежки реакции и при здрав черен дроб, разказва проф. Григоров. Въпреки че е трудно да се каже със сигурност дали пък не е имало увреждане на клетъчно ниво, което още да не се е проявило.

Алкохолният хепатит взема много жертви. Най-тежко за лекарите е, когато дойде пациент с пожълтяване и промяна в съзнанието, а трябва да бъде лекуван, казва професорът от ИСУЛ. Това е много трудна задача, защото смъртността при алкохолиците с увреден черен дроб е от 40 до 70%, а при жените дори над 80%, допълва той. Обезпокоителните симптоми на токсичния хепатит са потъмняване на урината и пожълтяване на лицето. Появят ли се, пациентът трябва да бъде откаран в голяма болница с добри специалисти по гастроентерология, защото лечението на черния дроб е трудно и скъпо.

Други прояви са повръщане, болки, неясни температурни състояния, промяна в съзнанието, отоци по корема или тялото. Заболяването може да премине сравнително леко, но може да се стигне и до тежко животозастрашаващо състояние. Задачата на лекарите е отговорна. Поставянето на диагнозата става от различни специалисти, които трябва да разпитат за възможните причини, довели до болестта. Правят се биохимични и имунологични изследвания. С ултразвук пък се изключва вероятността пожълтяването да е хирургичен проблем.

Установи ли се, че черният дроб не функционира, се назначава терапия с куп лекарства, които временно трябва да заместят функцията му в организма. Дават се мощни дози кортизон - до 2 г, а нормалната е 4-5 пъти по-ниска.

Понякога уврежданията са толкова големи, че само трансплантация може да спаси болния. Такъв бе случаят с 19-годишния Кристиян от остров Корфу. Причината при него бе зараза с вируса на хепатит Б. Момчето е вторият подобен случай за тази година. Преди месеци в кома след хепатитна криза изпадна Валентина Стоичкова, която също работеше в Гърция.

Острите хепатити, причинени главно от вируса Б, дават същата клинична картина, както и при токсичния хепатит. Толкова тежко като при Кристиян болестта протича само при 1-2% от заразените. Нарича се фудруянтна форма.

Усложненията са по-редки при инфекция с вирусите А и С.

При острата форма на хепатит Б силното пожълтяване започва от втората седмица на заразата до третия месец, обяснява проф. Григоров. Тогава настъпва тежка некроза на чернодробния паренхим. “Това е едната беля, защото дробът има големи способности да се саморегенерира. Но след определен период от време настъпва системен синдром. Това означава отказ на основни системи в организма - белия дроб, бъбреци и сърце. Освен характерното пожълтяване на кожата се наблюдава и оточност”, допълва картината проф. Григоров.

Отпадането на различни органи може да завърши само по един начин - смърт, категоричен е професорът. Единственото спасение е трансплантация. Самото присаждане крие много рискове, защото се прави при неработещи и други органи. Дори пълната упойка по принцип действа токсично на черния дроб. Но пък ако всичко мине успешно, процентът на оздравяване е много голям, изтъква гастроентерологът. Истинско геройство е да се направи трансплантация като тази на Кристиян, добави той. Проф. Григоров не се ангажира да прогнозира как ще се развие състоянието на момчето, защото влияят много фактори.

Заразяването с хепатит Б става по кръвен или полов път подобно на ХИВ. Вирусът не може да се пренесе чрез ползване на общи битови предмети или по орален път. Вече има ваксина срещу хепатит В и това е най-надеждната защита. Тя се състои от 3 инжекции през определен период. Реимунизацията се прави след 6 години.

Хепатит Б често води до тежки усложнения и отказ на много органи.
СНИМКА: ДАК
Хепатит Б често води до тежки усложнения и отказ на много органи. СНИМКА: ДАК