Преди години пациентите чакаха със седмици да им бъде изработена коронка за болния зъб по мярка. Сега цялата процедура с поставянето може да приключи за час. Дигиталната техника промени из основи работата на лекарите по дентална медицина . Новите системи CAD CAM сканират и запаметяват прецизно индивидуалните мерки, а после ги пращат към апарат фреза. Индивидуално изработената коронка е готова след половин час.

Системите са много популярни в света, а и у нас вече има 4-5, разказва д-р Стоименов, един от организаторите на международната конференция “София дентал мийтинг”, която ще се състои в столицата в от 30 септември до 3 октомври.

Тогава у нас ще пристигнат изтъкнати лекари по дентална медицина от Европа и САЩ, за да демонстрират последните новости по света. Как се развива имплантологията и тънкостите около поставянето на фасети - керамични плочки за естетическа корекция на зъбите, ще са във фокуса на дебатите.

Две операции за поставяне на импланти ще демонстрира по телемост проф. Фоуад Куори от град Олсберг, Германия.

Американски учен пък ще представи уникален метод за регенерация на пулпа. Ще бъдат показани и новите технологии, които позволяват сканиране на зъба и бърза изработка на фасети и коронки.

Новостите в зъболечението все повече се ориентират към естетиката. Критериите за добра усмивка се промениха много в България, и то за добро, казват организаторите на денталния форум в София. По наблюдение на специалистите американската мода за ослепително бели зъби ни завладява.

Д-р Лука Далока от Италия, който е един от гостите, ще разкаже как преобразява излъчването на телевизионни звезди в родината си с помощта на частични фасети. Това са керамични плочки, които се залепват отпред или отстрани на зъби и могат напълно да променят формата му. Така се отстраняват пролуки или изкривявания, с които природата ни е дарила, или пък се коригират съществени увреждания на зъба.

У нас все още се правят по-често цели фасети. Частичните са рядкост. Това налага зъбът да бъде изпилен почти както при коронките, за да пасне порцелановата плочка. При частичните от здравата тъкан се отнема далеч по-малко и само там, където наистина има нужда. Ако зъбът например е завъртян, корекцията са прави само на мястото, където има естетическа нужда да се попълни. При добра грижа порцелановият "щит" на зъбите издържа около 10 г., твърдят стоматолозите. През това време човекът ще се радва на белия им цвят, а собственият му емайл отдолу е защитен.

Фасетите позволяват пълна корекция на естествена твърде голяма пролука между двата предни зъба горе. Те са като трайна облицовка на зъба. Пълна промяна се постига и при "изядени" зъби. Пациентите отиват на зъболекар, защото реагират с чувствителност на студено и сладко. Порцелановата плочка не само решава естетическия проблем с дупките, но и дава защита срещу болката от допира на храната. Тя прилепва плътно и пази зъба от последващи кариеси, ако е поставена точно, споделя д-р Димитър Филчев, главен асистент във Факултета по дентална медицина в София.

Между фасетата и коронката има съществени разлики. Коронката се нахлупва върху зъба, а плочката може да се залепи и вертикално. Според специалистите при фасетата изпилването на зъба е много по-малко.

С годините по зъбите се появяват грапавини, където се задържа плака. Това нарушава естетическия им вид. Най-голям принос имат плодовите киселини. Редовната консумация на цитруси е полезна за здравето, но не е съвсем безопасна за зъбите. Тези плодове са много кисели и разграждат емайла. Важно правило е да не мием зъбите поне половин час, след като сме похапнали портокали или лимони, за да не повредим размекнатия емайл. Той се уврежда и от прекалено твърди четки или пък неправилно четкане. Движенията при почистване на зъбите никога не бива да са хоризонтални, а вертикални или въртеливи, съветват стоматолозите. Четката пък не трябва да е прекалено твърда. Зъбите не обичат и храни с абразивни частици.

У нас се предлагат около 20 вида системи за импланти, а в целия свят са над 3000. Три са водещите системи - американска, шведска и швейцарска.

За пациентите понякога е трудно да се ориентират в избора на подходяща марка, защото има големи разлики в цените. Стоматолозите съветват да се заложи на сигурното. По-добре е обаче да се избере модел, който е на пазара от 20-30 г., макар да струва с 200-300 лв. повече от евтините варианти. Скъпите гарантират качество с името си и са проверени. Има хиляди наблюдения и изследвания върху продуктите им. Средно поставянето на 1 имплант излиза 1200 - 1500 лв.

Най-големият проблем при имплантите е връзката между долната (щифтовете, които се поставят във венеца) и горната част - коронката. Всички по-добри системи имат нещо като спойка или закопчалка между двата елемента. Тя не позволява коронката да се развие. Ако това се случи, тя се разхлабва и може да се загуби имплантът, казва д-р Елица Русева, лекар по дентална медицина с интереси в пародонтологията и имплантологията. Някоиот евтините импланти пък направо се чупят при завинтването им в челюстта. Стабилните модели позволяват веднага след поставянето им да се сложи и коронката. При имплантите, които се натоварват веднага, се слага временна коронка. Тя служи като матрица, около която венецът се напасва. След време се слага и постоянната.

98% е успеваемостта при реномираните марки импланти след 15 г. Неблагоприятните фактори, които съкращават живота им, са пушенето и лошата устна хигиена. Много важно е коронката да бъде поставена и балансирана правилно, така че да не се натоварва повече от останалите зъби.

Какво трябва да знаем, преди да изберем имплант? Освен вида изключително важна е квалификацията на стоматолога.

Пациентът трябва да се информира предварително, казва д-р Елена Йончева. Понякога хората търсят информация в интернет и се плашат, когато четат за усложнения. Идват и казват "това няма да мога да го издържа", а се оказва, че след час всичко му е готово, споделя впечатленията си лекарката. Задължително се прави снимка на челюстта, за да се прецени качеството на костта. Понякога се налагат и допълнителни изследвания, ако пациентът има хронично заболяване като диабет например.

Керамичните коронки са най-красивите.

Kогато зъбът вече не може да бъде спасен с пломба, на помощ идват коронките. При тях е възможна изработка с различни като цена и качество материали.

Най-масови си остават металокерамичните коронки според наблюденията на зъболекарите. Възможна по-добра алтернатива са чисто керамичните или такива, в които металът е заместен от циркон. Цената на коронките от по-качествени материали е и по-висока обаче. Ако стандартна коронка струва около 300 лв., то по-модерната излиза над 500 лв. по думите на стоматолози.

Цирконът е минерал и придава допълнително устойчивост на коронката. Това е основното му предимство - по-здрав е от керамиката. Но пък има и недостатък - не е достатъчно еластичен.

Ако пациентът държи повече на естетиката, стоматолозите препоръчват чиста керамика. С нея коронката изглежда най-естествено. В отделни случаи, когато трябва да бъде спасена само фасадата на зъба или пък конкретното увреждане на тъканта позволява, стоматологът може да препоръча поставянето на фасета.

Д-р Филчев е един от стоматолозите, които поставят фасети у нас.
СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Д-р Филчев е един от стоматолозите, които поставят фасети у нас. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Фасетите променят изцяло визията (снимки преди и след поставянето).
Фасетите променят изцяло визията (снимки преди и след поставянето).
Фасетите променят изцяло визията (снимки преди и след поставянето).
Фасетите променят изцяло визията (снимки преди и след поставянето).