Сълзенето на очите може да се дължи на много и разнообразни причини.

Сълзите имат сложен състав и се продуцират от различни очни тъкани. Поради техните овлажняващи и бактериостатични свойства са необходими за поддържане на обменните процеси на роговицата и конюнктива. Чрез слъзния филм се подпомага и доброто зрение. Всяко смущение в качеството и количеството на сълзите води до оплаквания с различен характер и тежест: сълзене, парене, драскане, чувство за чуждо тяло (особено сутрин), бодежи. Често се наблюдава повишено сълзене поради рефлекторно дразнене на слъзната жлеза.

Поява на сълзене при излизане навън може да бъде свързано с очна алергична реакция.

Алергията може да се провокира от различни алергени като полени, слънце, замърсен въздух, както също от домашен прах, някои храни, медикаменти, козметични продукти и много други. Почти винаги алергичната реакция засяга и двете очи и често е съпроводена освен със сълзене и със сърбеж на клепачите. При системен преглед се откриват и други прояви на атопия в организма (екземи, астма, сенна хрема).

При наличие на допълнителни външни фактори предпоставка за сълзене са и хроничните заболявания на клепачите и конюнктивата, некоригирана рефракционна аномалия или носене на неточни очила. Сълзотечението е основен симптом при редица заболявания, които протичат с дразнене на очната повърхност. Когато сълзенето е придружено с болка и зачервяване, то може да се дължи на сериозно вътреочно възпаление (особено ако има и намаление на зрението).

Сълзенето при вас може да е причинено и от стеснение или запушване на носно-слъзния канал, през който сълзата преминава в носната кухина. Такова сълзене се наблюдава най-вече при хора, които често боледуват от хрема или синузит: възпалението и инфекцията преминават от носната лигавица към слъзната торбичка и към носно-слъзния канал. В редки случаи инфекцията може да се разпространи и към окото.

Понякога сълзенето може да се дължи и на т.нар. синром “сухо око”: очно дразнене поради нарушение във функцията на слъзната жлеза, недостатъчно количество и променен състав на отделените сълзи. Сухото око се превръща в болест на цивилизацията, тъй като се свързва и с ред фактори от бита (работа с компютър, носене на контактни лещи, стоене в помещения с климатик, задимена и запрашена обстановка и др.).

Напоследък поради масовото навлизане на компютрите в работата и бита все по-често се наблюдаватоплаквания при млади хора, които стоят продължително пред екрана. В такива случаи сълзенето може да изчезне при въвеждане на режим на работа и почивка.

Има различни диагностични методи за оценка на слъзния филм. Въпреки сериозността на оплакванията от сълзене очните специалисти разполагат с широк набор от средства за лечението на това все по-често срещано заболяване.

Различни видове изкуствени сълзи се прилагат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения.

Необходимо е да се консултирате със специалист офталмолог, за да се потърси причината на това ваше оплакване. При съмнения за алергия може да се наложи извършване на тестуване. Изясняване на характера и причините на сълзенето ще даде възможност да се проведе навреме необходимото лечение.

Акад. д-р Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”
Тя отговаря на въпроса на Георги Койчев (26 г.)
Акад. д-р Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев” Тя отговаря на въпроса на Георги Койчев (26 г.)