Д-р Антоанета Томова, онколог. Завежда отделение по химиотерапия в онкологичния диспансер в Пловдив. Тя отговаря на въпроса на Николай Йорданов

Аденокарциномът на екзокринния панкреас бе едно от онкологичните заболявания, доста рефрактерно (нечувствително на лечение). Стадият на тумора влияе върху прогнозата и върху лечебната стратегия. Ракът на панкреаса е обикновено с неясна давност и в началото се развива безсимптомно. Клинично може да се изяви в картината на новопоявила се захарна болест или жълтеница, ако има притискане на жлъчните пътища или необяснимо отслабване на тегло и сили.

Понякога болковият синдром в областта на горната част на корема или към гърба са първите сигнали за това заболяване. Открива се при образно изследване на корема - ехографско или компютър томографско (скенер), чрез ядрено-магнитен резонанс или чрез позитрон емишън томограф.

Често има както локално прорастване към съседните органи и структури, така и метастазни по кръвен път в черния дроб, слезката, белите дробове и др. Ако се диагностицира в начален стадий (когато няма метастази) - водещо е оперативното лечение в радикален обем. Случва се при малък процент от болните.

При поява на далечни метастази - например в черен дроб, системната химеотерапия е метод на избор. Прилага се или монохимиотерапия, или полихимиотерапия, или комбинация на химиотерапия с прицелна терапия. Това е стандартът на лечение при тези болни.

Провеждат се много клинични проучвания за кандидат-агенти за прицелна терапия. Палиативните грижи и лечения представляват важен аспект от грижите за тези болни и включват лечение на симптомите като болка, жълтеница, чревна непроходимост, загуба на тегло, панкреасна недостатъчност и тумор асоциирана психологическа депресия.