Акад. Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”. Тя отговаря на въпросана Гергана Ташева от Варна

Тъканта на ириса съдържа клетки, в които има различно количество пигмент. Когато тези клетки са по-близо до повърхността, те се виждат като тъмни петънца, т.нар. пъстри ириси. Кoличеството на пигмента може да се увеличи под влияние на различни фактори.

По време на пубертета цветът на ириса се променя, като общата пигментация се увеличава и може да се появят пигментни натрупвания - тъмни петна (невус). Подобни промени възникват и под влияние на външната среда (светлина, ултравиолетови лъчи и др.), при приемане на лекарства или прилагане на очни капки за понижаване на вътреочното налягане, вследствие на възпалителни процеси и др.

На хора с пигментни промени в ириса се препоръчва да носят слънчеви очила за предпазване от вредното действие на ултравиолетовите лъчи.

Напълно безопасни са появата на тъмни петна и увеличаването на пигментацията (потъмняване на ириса) при болни с глаукома, които поставят очни капки: тези изменения настъпват в резултат на страничните действия на капките.

В редки случаи по-големи натрупвания на пигмент, т.нар. бенки на ириса, могат да изпъкнат (проминират) над повърхността му и да станат основа на пигментен меланом (малигнен тумор). Това е свързано с промяна на формата на зеницата, повишаване на вътреочното налягане и най-често е едностранно.

Има много признаци, по които може да се установи дали пигментният невус на ириса представлява опасност - бързото нарастване, усилването на пигментацията, тъмнокафяв цвят, поява на съдове по повърхността на образуванието, както и по-значителното му изпъкване.

Известно е, че съществуват опити да се поставят диагнози на различни заболявания чрез оглед на ириса - ирисова диагностика. Тези схеми нямат научна основа и представляват по-скоро “гадаене”, с което в някои случаи може да се забавят навременното диагностициране и лечение на сериозно заболяване.

Ако имате промени в цвета на ириса и пигментен невус, трябва да бъдете прегледана от специалист офталмолог. А състоянието да бъде документирано, за да се проследява настъпването на промени в цвета и големината на невуса, които биха могли да представляват опасност.

Акад. Петя Василева
Акад. Петя Василева