2 000 мъже във Великобритания взеха участие в изследване, ръководено от специалистите за справяне с наднорменото тегло по инициативата „По-светъл живот". В проучването е установено, че 43% от мъжете в последните две години не могат да видят собственият си пенис, без да използват огледало или да променят положението на тялото си, докато 16% не си спомнят кога за последен път са виждали гениталиите си от изправено положение, пише „Метро".

Това предполага, че поне 2,5 милиона от британските мъже са прекалено дебели, за да успеят да видят интимните си части.

Изследването установило причините, които стоят зад нездравословния живот на някои от участниците, при които алкохолната консумация се оказва проблем. 30% от мъжете признават, че употребяват спиртни напитки три пъти в седмицата и поне един от десет употребява високоградусен алкохол всекидневно.

Но това, което е по-тревожно като факт е, че е нужно да се вземат драстични мерки, за да може мъжете да предприемат действия за загуба на тегло.

Повече от половината мъже твърдят, че биха се подложили на програми за отслабване, ако по-често биват унижавани заради външния си вид. Други изтъкват здравните рискове, неспособността да се представят на ниво в сексуално отношение и увисналите гърди като причини, които биха ги накарали да се замислят за начина на живот, който водят.

Манди Касиди, психотерапевтът на „По-светъл живот", казва: „Несъмнено някои от мъжете се насочват към здравословният начин на живот. Често мъжете се замислят да смъкнат килограми и да станат по-слаби, само когато им се случи нещо сериозно, , а това наистина е плашещо."

„Проучването показва, че не са само жените, които се тревожат за външния си вид, когато става въпрос за килограми. Мъжете трябва да се придържат към здравословен начин на живот винаги, а не да чакат нещо да ги подбуди към действие за промяна."

Доктор Дейвид Бул добавя: „Мъж, който не е способен да прояви воля, трябва сериозно да се замисли за своето здраве.

Той очевидно е на границата да се превърне в дебелак или вече е с наднормено тегло. Тази обикновена проверка - да видиш дали биреното коремче е повод за притеснение, е нещо, което всеки мъж в Обединеното кралство трябва да прави, за да се застрахова, че приятният навик не се е превърнал в здравословен проблем.

„Не само, че не е естетично привлекателно, но може сериозно да увреди здравето и да повлияе на остатъка от живота ни."

Някои от анкетираните мъже, твърдят, че прибягват до бръснене на гениталиите си само, за да увеличат визуално обема на пенисите си, докато други признават, че предпочитат да използват продукти за сексуална стимулация пред това да свалят няколко килограма.

Проучването показва, че във Великобритания има над 15 000 000 пълни мъже.