Доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене. Той отговаря нa въпроса на Ина Костова от София.

Hарът е плод с много голяма история. Родината му е Източна Африка, но много скоро се развива в почти всички средиземноморски страни. Писания от Древен Рим посочват използването на нара в лечението на различни заболявания.

Днес плодът също се прилага много в лечебното хранене и в хранителната профилактика на редица заболявания. Преди всичко искам да подчертая, че нарът е изключително богат на витамин С, а също така и на провитамин А и фолиева киселина. Съдържа мощни антиоксиданти - флавоноидите. Той е по-силен антиоксидант и от зеления чай и от червеното вино.

В лечебното и в профилактичното хранене понастоящем се използва преди всичко сокът от нар, така че това е и отговорът на читателския въпрос.

Няма противопоказания, ако човек консумира и семките, стига да няма някакво стомашно заболяване.

Сокът има много благоприятно действие при болести на червата, протичащи с диария - ентерити, дизентерия и т.н.

Заема важно място в борбата с ранната атеросклероза, с предотвратяване на окисляването на лошия холестерол, т.е. образуването на атеросклеротични плаки, и по този начин играе важна роля в предотвратяване на ранното остаряване.

Разбира се, заедно с нара на нашата трапеза трябва да има и други плодове и зеленчуци, и месо и риба, и мляко, и млечни произведения. Храненето ни да бъде разнообразно.