Британски учени показаха за първи път, че имунната система на човека е способна да унищожи най-разпространения вирус на простудата дори и след като той е проникнал вътре в клетките, писа в. "Индипендънт".

Революционното откритие на екипа от Кеймбридж отваря пътя към създаването на нов тип лекарства, които ще спасят живота на милиони.

Учените обориха ширещото се днес убеждение, че щом вирусът влезе в клетката, битката за нея е приключила и организмът трябва да я унищожи.

Новото изследване показа, че антителата, произведени от имунната система, се прикрепят към вируса и влизат в клетката заедно с него. Вътре антитялото се идентифицира от белтъка TRIM21, който задейства механизма за изтребване на вируси. Тя вредителят е унищожен за по-малко от 2 часа и много преди да успее да плени клетката и да я принуди да произвежда неговите белтъци.

"Това е последната надежда за клетката. След като тя вече е заразена, не остава друго, освен да бъде унищожена", обяснява д-р Лео Джеймс, който координира изследването.

Най-важното е, че антитялото не трябва да се закрепя за нищо друго за освен вируса. Иначе то също ще бъде разпознато като чуждо и унищожено.

Досега учените смятаха, че антителата на имунната система работят изцяло извън клетката. Това изследване показва, че има друго ниво на защита вътре в самата нея. При описвания механизъм организмът прави от клетката нещо като клопка. Вирусът трябва да влезе в нея и стане ли това, имунният механизъм може да го унищожи.

Изследването дава надежда, че ще се разработят нови антивирусни препарати. Една от възможностите е белтъкът TRIM21 да бъде използван за спрей за нос. Той ще се бори с различни видове вируси, причинители на обикновени неразположения като настинки, повръщане през зимата и проблеми със стомаха.

Целта е новите лекарства да се правят по-скоро под формата на спрейове и инхалатори, отколкото да са на хапчета, тъй като така лечението е по-ефективно.

Учените обаче предупреждават, че ще са нужни години за тестване на лекарствата. В изследването са били използвани човешки клетки, отгледани при лабораторни условия. Сегатестовете ще бъдат продължени с животни и чак след това ще бъдат направени първите клинични опити с хора.