Основното предназначение на жилището, в което живеем, е да ни защити от вредните атмосферни влияния. Тъй като човек прекарва 80% от живота си в затворени помещения, е изключително важно да се следи за качествените му показатели, които да бъдат в рамкитена здравните изисквания, в противен случай може да се превърне в рисков фактор за обитателите му.

Жилището и работното помещение трябва да предоставят психически и физически комфорт на човека за възстановяване на неговите умствени и физически способности и съответно извършване на неговите задължения.

Елементите на микроклимата в жилищните помещения са температурата и влажността на въздуха, така също и скоростта му на движение в помещението.

Температурата на помещенията не е постоянна величина. Известно е, че чрез непрекъснато отдаване на топлина в околната среда човешкото тяло регулира собствената си температура. Разбира се, само в определени граници на температурата на въздуха. В съответствие с действащите норми температурата в жилището трябва да е 20-25 градуса в зависимост от човека и предназначението на помещението.

Върху човешкия организъм оказва влияние също и относителната влажност на въздуха, за която хигиенният оптимум е 30-60%. Влажността на въздуха е мярка за количеството водни пари във въздуха и е една от най-съществените характеристики на климата и времето. Атмосферната влажност влияе на усещането за комфорт, студ и топлина.

Въздух с относителна влажност под 30% е сух. Това води до дразнене на лигавиците на горните дихателни пътища и може да предизвика кашлица и болки в гърлото, намалява локалните защитни механизми на белите дробове. Високата влажност обаче “мокри” стените на помещението, което води до ниска температура и това засилва процеса на топлоотдаване на организма, което заедно с благоприятното развитие на болестотворни микроорганизми при влажни условия може да причини чести инфекции на дихателните пътища и алергия.

Доказано е, че колкото е по-висока влажността в едно затворено помещение, толкова е по-голяма замърсеността на въздуха в него. Особено когато в помещението се пуши. Следователно изключително важно е редовното проветряване на помещенията дори когато навън е студено и влажно.

Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Св. София”
Тя отговаря на въпроса на Мирослава Стаева
Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Св. София” Тя отговаря на въпроса на Мирослава Стаева