Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Св. София”

Тя отговаря на въпроса на Иванка Тодорова от Дупница

Пневмосклерозата (pneumo - бял дроб и sclerosis - уплътнение) представлява патологичен процес, който се характеризира с разрастване на съединителна тъкан в белите дробове. Това е в резултат на възпалителни или дистрофични процеси, които водят до нарушение на еластичността и газообменната функция в поразените участъци.

По разпространение бива локална (ограничена) или дифузна (разпространена).

Пневмосклерозата се явява изход от редица белодробни заболявания: инфекциозни - пневмонии, туберкулоза, микози и т.н. Появява се и при неинфекциозни - при вдишване на агресивни прахообразни вещества (пневмокониоза), при обструктивни заболявания или като краен стадий на грануломатозни заболявания на белите дробове, при сърдечни заболявания, протичащи със сърдечна недостатъчност и белодробен застой и др.

Пневмосклероза може да се развие и при продължително аспириране на стомашно съдържимо при нелекуван гастроезофагеален рефлукс. В развитието на пневмосклерозата съществено значение имат нарушението на бронхиалната проходимост, нарушение в кръво- и лимфообращението и инервацията в засегнатите участъци.

Клинично ограничената форма на пневмосклерозата се проявява с често боледуване от пневмонии или по-точно говорим за изостряне на вече съществуващата пневмосклероза.

Лекува се с антибиотици, секретолитици в периода на изостряне.

Дифузната форма обаче може да протече със задух, суха кашлица, усилваща се при физическо натоварване. При прогресиране на измененията може да се развие дихателна и сърдечносъдова недостатъчност.

За изхода от възпалителния процес и развитието на пневмосклероза играят изключително важна роля имунните защитни механизма на пациентите. Затова моят съвет е рационално хранене, спортуване, разходки на чист въздух, спиране на цигарите, позитивно мислене и навременно търсене на лекарска помощ при прояви на симптоми от страна на белите дробове.

Своевременно диагностициране и адекватно лечение на всяко едно белодробно заболяване ще избегнат прехода от остър към хроничен процес.