Д-р Петьо Брезоев, дерматолог

Той отговаря на въпроса на Румяна Бойчева

Херпесната инфекция се предизвиква от два типа ДНК вируси, които най-често предизвикват появата на болезнено зачервяване по кожата, покрито с мехурчета, изпълнени с бистро съдържимо. Впоследствие съдържанието на мехурчетата помътнява и те се заменят с прилепнали към кожата корички. Подлежащата кожа е разранена и болезнена.

Оздравяването на нараняването протича по-дълго от обикновените травматични наранявания. Обривите обикновено се разполагат по устните или половите органи. В по-редки случаи могат да се появят върху всяка друга телесна част. Смята се, че заразяването от херпесния вирус става още в детска възраст, като херпесът “дреме” в неактивно състояние в организма.

При понижение на локалния имунитет, предизвикано от заболяване, стрес, ултравиолетово лъчение и др., вирусът се активира и предизвиква заболяването.

Към настоящия момент единствените медикаменти с доказана насочена активност срещу заболяването са специалните противохерпесни лекарства, които пречат на вирусната репликация (размножаване и разпространение).

Обикновено преди появата на херпетичния обрив се наблюдават симптоми, които предвещават инфекцията. Това са парене, щипане или болезненост в зоната, в която ще се появи херпес. Лечението с гореописаните медикаменти трябва да започне още на този етап, в случай че страдате често от това заболяване. Започването на специфичната противохерпесна терапия трябва да стартира в първите 24 до 48 часа, не по-късно, тъй като след това ефективността й намалява. Тези медикаменти могат да ви бъдат предписани от дерматолог и ако страдате често от херпеси, трябва да ви бъдат винаги на разположение, за да може да започнете лечение своевременно по специална схема на прием.

В случай че сте “изтървали” началния период и херпесът е развит напълно, трябва да прилагате локални средства, ускоряващи епителизирането и ограничаващи поселяването на бактерии върху наранената кожна повърхност. Такива средства може да откриете в аптечната мрежа

Локалните специфични противохерпесни средства нямат ефекта на системно приеманите (през устата или инжекционно), но могат да облекчат състоянието до някаква степен.

Спорен е въпросът по отношение на ефективността на противохерпесните ваксини.

Според някои проучвания те намаляват честотата на рецидивите, а според други не променят по никакъв начин протичането на заболяването.

Приложението на паста за зъби, практикувано от много хора, има охлаждащ ефект върху обрива, който води единствено до обезболяване и подобряване на субективните симптоми (болка и парене) в резултат на херпесната инфекция. Но не ускорява оздравителния период.