“Искаме да знаем категорично кои са виновните лица за смъртта на детето ни и как са порицани те. Нима искаме толкова много”, пита емоционално Станка Иванова.

До месец ще е ясно дали магистратите ще поемат трагичния случай за смъртта на 13-годишната Диана, или досъдебното производство ще бъде прекратено.

Това съобщи вчера говорителят на бургаската окръжна прокуратура Станимир Христов.

Тъжната изповед на Станка Иванова, майка на починалото момиче, бе публикувана във вторник на www.24chasa.bg.

Тийнейджърката издъхна на Цветница миналата година след 33 часа в бургаската болница.

Екип на “24 часа” потърси семейството и разследващите случая, за да разбере какво се случва година и половина по-късно.

Родителите на момичето са убедени, че при други обстоятелства и друг подход сега Диана щеше да е до тях.

“Едно дете си отиде, защото лекарите си затвориха очите и си тръгнаха след работа, тъй като беше празник. А беше здраво момиче, не знаеше какво е антибиотик”, разказа майката.

“Разследването е приключило и преди дни е докладвано на наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев. След като се запознае с доказателствения материал, той ще прецени дали да го внесе за образуване на дело, в съда или производството ще бъде прекратено”, заяви говорителят на окръжна прокуратура Станимир Христов.

Според родителите фаталното е това, че в МБАЛ няма детска кардиология, липсва и апаратура, която да диагностицира тежкото заболяване.

Момичето постъпва с оплаквания от болка в гърдите. По-късно устаняват течност в перикарда или миоперикардит, което налага спешни животоспасяващи мерки. Според родителите докторите са проявили немарливост, а лечението е било неадекватно.

“Продължаваме да настояваме за нова медицинска експертиза, но задължително с водещи републикански специалисти в областта на кардиологията”, заяви адвокат Росен Кожухаров, който поема тежкия казус.

По случая вече има една медицинска експертиза, изготвена от трима лекари от варненската болница “Св. Анна”. “Там пише, че детето би имало по-големи шансове, ако се лекува в специализирана детска кардиологична клиника. Вещите лица също не намират за достатъчно основателно включването на кордарон в лечението на детето. Това е най-мощното противоритъмно лекарство, което е забавило сърцето на Диди”, казва майката. В крайна сметка експертизата приключва с мнение, че няма виновно поведение от страна на лекарите.

Вещите лица посочват, че неблагоприятният изход от заболяването се дължи по-скоро на неговия ход, отколкото на пропуски и неправилно лечение. “Оспорихме тези заключения и поискахме нова експертиза. За нас тя е важна, тъй като може да разплете случая”, подчерта адвокат Кожухаров.

Това, което стеснява възможностите за установяване на важни факти по случая, е липсата на заключения от аутопсия. В скръбта си родителите отказват и направо погребват Диана.

“Една вечер не мога да легна, без да мисля за Диди. Не мога да се примиря, че детето остава забравено. Как може такова бездействие да мине ненаказано”, плаче майката.

Кошмарът за нея и съпруга й Станимир започва на 9 април м. г. Диана се оплаква по време на вечеря от болка в гръдната кост.

“Отидохме при личната й лекарка, която не установи нищо от проведения преглед и ни изпрати на невролог. След прегледа в частната клиника “Св. София” ни препоръчаха хоспитализация в МБАЛ. Към 12 чотидохме в спешното и веднага ни приеха в детското отделение, откъдето започна този кошмар”, разказва Станка.

Диана е контактна, но следобед започва видимо да отмалява. Назначената ехография на сърцето установява, че детето има течност в перикарда. Започват лечение с цефуроксим и урбазон, като медицинският екип обяснил, че антибиотикът трябва да отведе течността от перикарда. След 24-часов престой в болницата събитията с фатален край се развиват мълниеносно. “Видях смъртта през очите на детето си. Тя издъхна в моите ръце. Когато реаниматорите дойдоха, тя не беше жива”, пише майката в жалба до прокуратурата.

Семейството още чака проверка от Изпълнителна агенция “Медицински одит” за случая с Диана. “За последно се чухме на 30 юли, обещаха екип от независими кардиолози, но няма развитие.”

“Водещи кардиолози, до които се допитахме след смъртта на Диана, бяха категорични, че при течност в перикарда задължително се прави пункция за изтегляне и едва тогава се преминава към медикаментозно лечение”, обясниха покрусените родители.

Станка и Станимир твърдо са решили да не се отказват, докато истината за смъртта на дъщеря им не излезе наяве.

“Ако прокуратурата прекрати досъдебното производство, ще обжалваме пред окръжния съд. Докато дишам, ще търся истината”, категорична е майката.

Преди 2 месеца семейството изживява още една трагедия - Станка губи в 7-ия месец бебето, което очаква.

ДИАГНОЗАТА

Д-р Мариан Ингелиев, медицински директор на специализирана клиника по кардиология в Ямбол: "Миокардитът е възпалително заболяване, което засяга сърдечния мускул. Той може да протече като остър или хроничен. Възниква като резултат от въздействието на голям брой инфекциозни и неинфекциозни причини. Децата в неонатална възраст и имунокомпрометираните пациенти са с повишен риск от фулминантенвирусен миокардит.
Клиничните прояви могат са разнообразни - сърдечна недостатъчност, гръдна болка, тахиаритмии, синусова тахикардия, сърдечен блок, кардиогенен шок, внезапна сърдечна смърт.
Поставянето на диагнозата е трудно поради липсата на установен неинвазивен "златен стандарт."

Д-р Бойко Миразчийски*: Лечението е било адекватно

Нямам какво ново да кажа по случая. Запознат съм с него документално, тъй като лично не съм преглеждал момичето. Това, което съм казал преди, го твърдя и сега.

Смятам, че действията на лекарите, които са поели детето, са били адекватни. Момичето е било консултирано и от един от най-добрите специалисти в тази област д-р Ралева.

Състоянието на 13-годишната пациентка е било разгледано и от лекарска комисия, в която също са включени утвърдени специалисти.

В случая трябва да се има в предвид, че става въпрос за много тежко и сериозно заболяване - перикардит с миокардит, който протича остро. За да не се стига до остра форма на заболяването, трябва да се вземат мерки още от първото неразположение на детето.

Ако то се оплаче от стягане в гърдите и задушаване при качване на стълби, родителите веднага трябва да го заведат на лекар, защото това са симптоми на сериозни заболявания.

*По време на постъпването на Диана в болницата д-р Миразчийски е заместник-управител по медицинската част.

НИНА РАНГЕЛОВА

Д-р Бойко Миразчийски
Д-р Бойко Миразчийски