За въздействие върху даден орган се притискат точките върху лицето.

Стрес, безсъние, храносмилателни проблеми, неопределени болки по тялото, намалена концентрация - всеки човек се е сблъсквал поне с едно от изброените оплаквания. Често посягаме към хапче, а можем да си помогнем с краткотраен натиск на определени точки по лицето, пише британският в. “Дейли мейл”.

Върху най-представителната част на тялото ни има голям брой нервни окончания и кръвоносни съдове. Рефлексологията, която комбинира масажа с теорията на акупунктурата, е развита в китайската медицина, според която енергията в тялото тече по 12 невидими меридиана. Специалистите обясняват, че могат да почувстват леки изменения в подкожната тъкан на лицето в точката, свързана с орган, който е в дисбаланс. Те са малки бучици като в кашата, или пък като песъчинки. Нарушеният поток на енергията там причинява болки, неприятни усещания и дори синдрома на раздразнените черва.

Притискането им с пръсти помага уплътнението да се разнесе, като се получава и прилив наенергия. Стимулира се кръвообращението, нервната система се отпуска.

“Контролният център на тялото е мозъкът, лицето е по-близо до него, отколкото стъпалата. Затова и въздействието върху него е по-ефективно, отколкото върху точките на ходилата”, обяснява Ники Ариф, специалистка по рефлексология, пред “Дейли мейл”. В началото тя стимулира енергийните точки. като използва акупресура - притиска с въртеливи движения мястото. После затопля лицето и съответните части на тялото. Така там нахлува повече кръв.

Ариф следва теорията, според която лицето е микрокарта на тялото и въздействайки върху съответната точка, може да се успокои възпаление или да се разнесе енергийна блокада в даден орган. След затоплянето продължава с дълбоки масажиращи движения или бързи, кратки притискания по точките.

“Процедурата отпуска цялото тяло, а когато то е отпочинало, не ангажира повече енергията си, за да пребори стреса”, обяснява Ариф.

Пациентите й са главно хора, които страдат от безсъние, от стягащо като обръч главоболие или лениви черва.

При някои хора има ясно изразена връзка между запека и стреса. Успеят ли да се отпуснат, изчезва и проблемът с нередовното изхождане. Д-р Антон Емануел от Юнивърсити колидж в Лондон вярва, че причинно-следствената връзка е нещо много повече от обикновена релаксация. Той наблюдавал влиянието на рефлексологията върху 19 пациенти с констипация (запек). При 18 от тях чревната дейност се нормализирала. Д-р Емануел е убеден, че въздействието върху точките влияе на нервната система. Други учени като проф. Дейвид Калхун, фармаколог ог Лондон, обаче смятат, че рефлексологията е обикновен масаж, а твърдения за връзка между точките и органите са мит.

Повечето от тези, които са изпробвали акупресурата, обаче са доволни. Процедурите облекчавали конкретния симптом и подобрявали като цяло емоционалното състояние и здравето им.

Нищо не пречи и сами да опитаме. С показалеца се притискат точките симетрично в двете половини на лицето, върхът на пръстите се движи нежно с въртеливо движение, без да се отделя от кожата. Специалистите препоръчват при синузит да се обработват точките за дебелото черво, стомаха, пикочния мехур и жлъчката. При горещи вълни в менопаузата - 3-те точки на стомаха и малката за тънките черва. При болки в гърба се притискат трите точки за пикочния мехур.

Д-р Каролин Гоу от Лондон е впечатлена от ефекта. 45-те минути й се сторили като пет. “Преди това усещах напрежение в гърба и врата. 4-5 часа след сеанса се чувствах по-добре. Гърбът и вратът ми бяха облекчени, въпреки че терапевтът изобщо не ги докосна. Дейвид Бъроус, консултант по маркетинг, пък започнал да ходи на рефлексология, защото имал проблем с надбъбречните жлези. Месеци наред се чувствал изтощен и стресиран. Още първата нощ след сеанса спал дълбоко за първи път от дълго време.