Д-р Чавдар Еленков, дм, Клиника по урология, УМБАЛ "Александровска". Той отговаря на въпроса на К. Радев.

Кистите на бъбреците са предимно вродени заболявания. Те засягат едностранно или двустранно и са единични и множествени. Разположени са в паренхима на бъбрека или извън него - около бъбречното легенче. Големината им варира от няколко милиметра до 10 и повече сантиметра. С по-големите размери притискат нормалната бъбречна тъкан и увреждат функцията на бъбрека.

Смята се, че бъбречните кисти не се превръщат в злокачествени тумори. Развиват се безсимптомно. Оплакванията зависят от размера и местоположението им. Чувството на тежест и тъпа болка с различен интензитет са симптоми от притискане на бъбречните структури. Диагнозата се поставя с ехографско изследване. При необходимост се извършват допълнителни образни изследвания - скенер, венозна урография и други. Кистите на бъбреците се лекуват предимно хирургически.

Изборът на лечение зависи от големината и усложненията. Обикновено единични кисти с големина над 5 см се пунктират с цел евакуиране на съдържанието им. Отворени операции се препоръчват на пациенти с огромни кисти или усложнени такива. Съществува и лапароскопски метод.