Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница "Света Екатерина" в София. Той отговаря на въпроса на Слави Петков от Видин.

Вирусната инфекция може да протече с усложнения от страна на различни органи, включително и сърцето. Вирусите са най-честата причина за възпалителните заболявания на сърдечния мускул (миокардити).

Различни видове вируси избирателно инфектират сърдечните клетки и влизат в сложна връзка, включваща вирусния геном, имунния отговор на организма и диапазона на миокардната защита.

Най-често атакуват сърцето ентеровирусите и аденовирусите, но нарушения на сърдечната функция могат да предизвикат още 18 други - например херпес-вирус, хепатитен, варицела вирус и др. По време на грипна епидемия хората, които са имунизирани или взимат своевременни мерки за лечение и изолация обикновено не получават усложнения от страна на сърцето. В редки случаи някои болни могат да имат прескачания (екстрасистоли), които при здраво сърце са реакция на част от сърдечните клетки, които бързо се възстановяват и не са разрушени от вируса.

Екстрасистолите могат да се дължат и на извънсърдечни причини например при вирусна инфекция на стомашно-чревния тракт, протичаща с повръщане и разстройство. Независимо от леките прояви на грипа, появата на екстрасистоли ви задължава да посетите семейния лекар или кардиолога. Причината за това е, че вирусните инфекции много бързо могат да предизвикат миокардит, който има две основни прояви, ако не се вземат своевременни мерки - сърдечна слабост или животозастрашаващи аритмии с внезапна сърдечна смърт.

Факторите, от които зависят аритмиите са дали има сърдечна слабост, дали тя се поддава на лечение и има ли съдови промени. Миокардитът изисква болнично лечение и наблюдение. При съмнение за него и прояви на аритмия трябва да се направи електрокардиограма, ехокардиография, Холтер - 24 часа и лабораторни изследвания на кръвта.

Сигурна диагноза се получава само при ендомиокардна биопсия, която е инвазивен метод с взимане на клетки от сърдечния мускул.

Резултатите от голямо европейско проучване показват, че биопсията потвърждава, че около 17% от съмнителните за миокардит случаи имат възпаление на сърцето, а при 11% се изолира вирусния причинител. Това е изключително важна информация, която определя прогнозата и начина на лечение.

Аритмиите трябва да се лекуват по всички правила, при необходимост с поставяне на пейсмейкъри и кардиовертер-дефибрилатор в специализираните за това клиники. Лечението е комплексно и трябва да включва антивирусна терапия и овладяване на сърдечните усложнения.