Д-р Петьо Брезоев, дерматолог. Той отговаря на въпроса на Пенка Евтимова от Враца.

Описаното от вас състояние може да съответства на заболяване, наречено себореен дерматит. То се характеризира със залющване на кожата и сърбеж обикновено в зоната на веждите, страничните части на носа, вътрешната страна на ушните миди или гънките зад тях, предната част на гърдите (зоната на гръдната кост).

Проявите могат да се ограничат и само до някои от изброените зони. Обривите по лицето и гладката кожа могат да се придружават от пърхот в окосмената част на главата. Заболяването се предизвиква от дрождеподобен микроорганизъм, който се развива повече от нормалното му носителство по кожата. Това е резултат от “позволението”, което получава от имунната система за свръхразмножаване. Тази особеност е причина заболяването да има хронично рецидивиращ ход - периоди на подобрение и обостряне (влошаване) на състоянието. Поради същата причина заболяването не е заразно, въпреки че в процеса на развитието му участва вид гъбичка.

Към днешния момент не съществува средство, което да излекува кожата напълно и обривът да не се появи никога отново. За сметка на това заболяването може да бъдею контролирано много успешно, като състоянието на кожата да бъде поддържано в отлично състояние с помощта на правилните медикаменти и допълващи терапевтични средства.

Много често за контролирането на себорейния дерматит, се налага комбинирането и редуването на повече от 1 лечебен продукт. Обикновено се използват средства, предназначени за третиране на себореен дерматит, налични в аптечната мрежа без рецепта или при по-тежки и трудно повлияващи се случаи да се консултирате с дерматолог, който да ви препоръча медикаменти, достъпни само с лекарско предписание.

Някои от тях могат да предизвикат странични ефекти при неправилна употреба, поради което инструкциите на вашия дерматолог трябва да бъдат спазвани стриктно. Ако след приключването на лечението обривът се появи отново, не бива да изпадате в паника.

Заболяването е рецидивиращо и това е естественият му ход. Това, което трябва да бъде направено, е периодично да се прилагат средствата (шампоани, гелове, пени), които не допускат развитието на гъбичките по кожата и по този начин се контролира заболяването.