Д-р Асен Драмов, главен асистент към сектор “Ангиология” към Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Университетската национална кардиологична болница. Той отговаря на въпроса на Юлия Костова.

Острата артериална недостатъчност на крайниците (ОАНК) е спешно състояние в медицината и представлява остро запушване на една или повече от големите артерии на ръцете или краката.

Причините за това са на първо място попадането на образувал се в сърдечните кухини тромб - артериална емболия. Това се наблюдава при болни със сърдечно заболяване, при които има условия за образуване на съсиреци в сърдечните кухини - аритмия, преживян миокарден инфаркт с разширяване (аневризма) на лявата камера на сърцето, клапни пороци, кардиомиопатия.

На второ място острата артериална недостатъчност на крайниците може да се предизвика от образуване на съсирек (тромб) на мястото на атеросклеротична плака при атеросклероза на артериите и по-рядко при травма (смачкване, прерязване или огнестрелна рана на артерията), при възпалителни заболявания (васкулити, болест на Бюргер) или емболия от разширение на надстоящите артерии (аневризма). При 11% от населението се срещат определени гени, недостиг на кръвни противосъсирващи фактори или антитела (състоянието се описва като тромбофилия), което повишава риска от остра тромбоза и развитето на остра артериална недостатъчност на крайниците при млади и на пръв поглед здрави хора.

Острото запушване на артериите на крайниците води до спиране на притока на артериална кръв в крайника.

Казваме, че той изпада в исхемия. В следствие на това до тъканите на крайника (кожа, мускули, нерви и кости) не достигат достатъчно кислород и хранителни вещества и след известно време настъпва клетъчна смърт с некроза (гангрена) и разпад на тъканите. Застрашава се целостта на крайника, а понякога и животът на пациента.

Острата артериална недостатъчност на крайниците започва внезапно с много силна болка в стъпалото или дланта. Болката е рязка, понякога непоносима. Цветът на стъпалото или дланта става восъчноблед, появяват се и лилави петна.

Температурата на кожата е понижена (студена при пипане), има изтръпване с намалена сетивност и мускулна слабост до парализа. Подкожните вени са изпразнени. Не може да се напипат пулсации на артериите. В напреднали стадии се стига до обездвижване на пръстите и вкочаняване.

Състоянието е критично и изисква спешна медицинска помощ. При пациент с остра артериална недостатъчност на крайниците незабавно трябва да се потърси съдов хирург по спешност и да се настани в отделение по съдова хирургия, където има на разположение 24 часа хирург, операционна сестра и анестезиологичен екип за извършване на спешна операция. Времето от настъпване на инцидента до операцията не трябва да бъде повече от няколко (до 6) часа.

Недопустима грешка е пациентът да се остави вкъщи или да се лекува в неспециализирано отделение със затопляне на стъпалото, обезболяващи или съдоразширяващи лекарства. Операциите за излизане от това състояние са различини, но най-общо целят отстраняване на съсирека и възстановяване на кръвния ток в запушената артерия. При невъзможност за това се извършва заобикаляне на запушения участък с изкуствена протеза или вена от пациента (байпас).

В последните години при определени случаи може да се постави стент в артерията или да се инжектира в нея фибринолитик (лекарство, което разтваря тромба). При пропускане на първите часове (обикновено след 24 часа) и напредване на некрозите до гангрена, която вече е необратимо състояние, единствената възможност остава първичната ампутация на крайника.

След успешното оперативно (или ендоваскуларно) лечение на пациента се назначават противосъсирващи лекарства, за да се избегнат нови инциденти.

Отново трябва да обърна внимание, че при съмнения за остра артериална недостатъчност на крайците всяка минута е ценна. Пациентите не трябва да търсят направление или да чакат преглед от общопрактикуващия лекар, а най-добре да се обърнат към екипите на спешната помощ, които са подготвени да се ориентират бързо за диагнозата и да ги насочат и транспортират за спешно оперативно лечение.