Доц. Атанас Мангъров, специалист по детски и инфекциозни болести, шеф на детското отделение и реанимация в Инфекциозна болница - София. Той отговаря на въпроса на Костадина Попова.

Осемдесет процента от погълнатите чужди тела са при деца, като честотата е най-висока между 6 месеца и 3- годишна възраст. По-малките най-често поглъщат монети, копчета, части от играчки, по-големите - кости (пилешки, рибени).

80-90% от случаите, стигнали до медицински преглед, преминават спонтанно, в 10-20% се налага ендоскопско отстраняване или друго консервативно лечение и само при по-малко от 1% се стига до хирургична интервенция. Попаднали веднъж в стомаха, 95% от погълнатите обекти преминават без затруднения през останалата част от храносмилателния тракт. Перфорация след погълнато чуждо тяло се наблюдава в под 1% от случаите, като най-често това се случва в областта на физиологичните сфинктери, извивките на червата, при вродени чревни малформации или в места на предишна хирургична намеса.

Погълналите нехранителни чужди тела по-големи деца често съобщават сами за това. При по-малките понякога има свидетел на поглъщането. Рентгеново изследване се извършва рутинно за определяне на вида, броя и местоположението на погълнатите обекти. Около 90% от погълнатите тела са рентгенологично непрозрачни, т.е. виждат се при рентгеново изследване.

За визуализиране на такива, които са прозрачни за рентгеновите лъчи (пластмасови части или играчки), се налага използване на контраст. Ехографията на корема също може да бъде от полза. При повечето чужди тела, преминали хранопровода и навлезли в стомаха, е показано консервативно лечение - пациентите седят на гърне, а родителите трепетно ровят съдържимото му. Хранителният режим не се променя.

Слабителни средства не се препоръчват. Голяма част от погълнатите обекти преминават през червата за 4-6 дни, макар че в редки случаи това може да стане и за 2-3 седмици. Много дълги или остри предмети обикновено се проследяват рентгенологично. Родителите на пациентите се инструктират да следят и незабавно да съобщават за коремни болки, повръщане, фебрилитет, хематемеза (повръщане на кръв) или мелена (черни лъскави изпражнения).

Неизхвърлянето на обекта в продължение на 3-4 седмици не говори за предстояща перфорация, но може да е свързано с наличие на вродени малформации или придобити сраствания на червата. Предмети, по-големи от 5 см в диаметър и 2 см дебелина, имат склонност да се задържат в стомаха. Тънките обекти с дължина над 10 см често не могат да преодолеят дуоденалната извивка. Всички те, както и отворените безопасни игли обикновено се изваждат ендоскопски (най-често с фиброгастроскоп). Поведението при другите остри предмети е наблюдение и изчакване при непрекъсната готовност за хирургична намеса.