Д-р Петьо Брезоев, дерматолог. Той отговаря на въпроса на Димитър Димитров.

От подадената информация не могат да се направят много точни заключения относно диагнозата. Възможностите са многобройни и за да се стесни кръгът от възможни диагнози, е добре да се обърнете към вашия лекар, за да може да се получи повече ценна информация за състоянието на вашата кожа по време на прегледа.

Сърбежът по ръцете може да се дължи на множество причини според това къде точно е локализиран, време на деня, когато е най-интензивен, морфология (вид) на съпътстващия обрив, ако е наличен. Същото се отнася и до сърбежа в ингвиналните гънки (зоната на слабините). Чести причини за сърбеж по ръцете могат да бъдат контактините дерматити и екземи, предизвикани от химикали, влошени от студено време или от неправилна грижа за кожата по откритите части на тялото. Ако се прекалява с измивните средства или те не са точно адаптирани за типа кожа, може да се стигне до пресушаване на кожата и поява на сърбеж в последствие.

Понякога много интензивен сърбеж, който се усилва нощем и се разпространява по цялото тяло може да се дължи на някои паразити, живеещи по кожата.

Най-добрата стратегия във вашия случай е да се консултирате с вашия дерматолог, за да получите точна диагноза и адекватна на състоянието ви терапия.