Акад. Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”

Тя отговаря на въпроса на Мариана Костова

Увеитите са голяма група възпалителни заболявания, които засягат съдовата обвивка на окото - увеята. Тя се състои от три части: ирис, цилиарно тяло (където се произвежда вътреочната течност) и хориоидея (съдържаща кръвоносни съдове, които осигуряват зрителното възприятие в ретината). В зависимост от това кои от тези структури са засегнати от възпалителния процес, увеитите са: преден (ирит, преден циклит, иридоциклит), интермедиерен (парс планит, хиалит, заден циклит), заден (хориоретинит, ретинохориоидит) или панувеит.

От основно значение е разграничаването на възпалителните заболявания от неинфекциозните увеити. Причината може да е и травма, токсично увреждане, да маскира развитието на вътреочен тумор или дегенеративен процес.

Заболяването най-често се превръща в хронично. При болни с нарушен имунитет херпетичният увеит (честа причина) може да доведе до пълна двустранна слепота.

За уточняване на диагнозата при пациентите с увеит се налагат и кръвни изследвания и консултации с ревматолози, пулмолози, имунолози и др.

Едва при изключване на инфекциозен причинител и диагностициране на (авто)имунен процес може да се провежда лечение с имуномодулиращи средства: системни стероиди, имуносупресори и цитостатици.

Основната цел на лечението на увеит е да се потисне максимално бързо възпалителният процес, тъй като хронифицирането му създава опасност от трайни структурни увреждания в окото. При установяване на даден инфекциозен причинител лечението включва прием на медикаменти (антибиотици, антивирусни препарати, противопаразитни медикаменти и др., както и очни капки с противовъзпалително действие). Терапевтичният подход при преден увеит например изисква задължително приложение на медикаменти за разширяване на зеницата.

При имуномедиираните увеити лечението включва локални и/или системни кортикостероидни препарати, а при тежки случаи - и продължителна имуносупресивна терапия. Някои леки форми на увеит могат да бъдат излекувани само с очни капки.