22°C   София
 

Отговор на въпроса на Анна Георгиева

С напредване на възрастта се променя структурата на стъкловидното тяло - настъпва дегенерация на съставките му, то се уплътнява, свива се, при което може да се отдели от ретината - настъпва отлепване на стъкловидното тяло. Това отлепване се наблюдава по-рано при хора с късогледство, както и след операция за перде, след лазерно лечение или при вътреочно възпаление.

Внезапната поява на светкавици, особено придружени с подвижни мътнини пред окото, е тревожен признак, тъй като при тези симптоми в редки случаи може да настъпи и отлепване на ретината (аблация), което сериозно застрашава зрението. Необходим е спешен преглед на ретината със специален уред (Goldman - триогледално стъкло) за търсене на патологични изменения в нея.

Лазерна терапия се извършва само тогава, когато се установят промени, които представляват риск за отлепване на ретината. В такъв случай е необходимо да бъдете насочени към очен лекар с допълнителна квалификация в областта на заболяванията на ретината за провеждане на лазерното лечение. Очен преглед е необходим и при спиране на светкавиците. Спешно трябва да потърсите очен лекар и при поява на нови мътнини и/или светкавици пред очите.

Дупки в ретината вследствие възрастово отлепване на стъкловидното тяло могат да се диагностицират при около 5% от хората, но отлепване на ретината се развива значително по-рядко - 1 на 10-15 хил. годишно (0,07% от населението). При наличие на такива промени в ретината незабавно трябва да се проведе лазерно лечение, което е единствен метод за намаляване на риска от отлепването й, но не може да гарантира напълно излекуването. Лазерното лечение може да се извършва неколкократно, особено при поява на нови оплаквания.

Най-често при отлепване на стъкловидното тяло не се налага лазерно лечение и светкавиците постепенно изчезват. Препоръчва се спазване на ограничен двигателен режим за известен периодот време (15-20 дни), както и да се избягват резки движения на очите.

Не се налага лечение наподвижните мътнини след настъпилото отлепване на стъкловидното тяло. Те могат да предизвикват неприятно усещане, тъй като преминават пред погледа и е възможно да затруднят виждането на детайли. Може да опитате да раздвижите погледа си и те ще се изместят от зрителната ос. Не се налага лечение на мътнините във вид на нишки, точки, "паячета", които с времето намаляват. Профилактика на отлепването на стъкловидното тяло не е възможна, но редовните прегледи ще ви предпазят от по-сериозни усложнения.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...