Д-р Дора Пачова е председател на Асоциацията по хомеопатия.

- Д-р Пачова, вие практикувате хомеопатия от 1992 г. С какво прегледът при вас е по-различен?

-Добрият специалист по хомеопатия има искреното желание да разбере как са се стекли събитията и заболяванията в живота на пациента. Интервюто продължава около час. През това време се прави анализ не само на заболяванията - в каква последователност са се появили конкретните оплаквания, но и на хода на събитията в живота на човека. Снемаме подробен анализ на структурата на личността и на чувствителността на тялото - към какво във физичната среда и емоционалната сфера е чувствителен човек.

Прави се и подробен запис на наследствените заболявания.

Тази информация се анализира, за да се подбере терапията - най-адекватната за съответния човек и момент. Хомеопатичното интервю представлява комбинация от медицински преглед, изследване на психиката и “пейзажа” около пациента - семейство, работа, общество, климат.

- С какви оплаквания ви търсят пациентите?

- В началото, преди 18 г., идваха само хора, които бяха ходили къде ли не, и в крайна сметка решават да пробват и това. Много се радвам, че сега при мен идват родители с новородени деца. Казват, че нямат проблеми, но искат да се запознаем и в момента, когато се появи проблем с детето, да започна да го лекувам. Снемаме анамнезата на бременността и наследствените фактори. Хомеопатията е и мъдра житейска философия. Тя помага на майките да гледат по-добре децата си.

- Давате ли им съвети предварително?

- Обяснявам, че организмът е едно единно цяло и не можем да разделим органите и системите му нито на физическо, нито на ниво психика. Не можем да изолираме емоциите, наследствените фактори и влиянието на средата. Тогава самите хора започват да гледат по различен начин на нещата. Настъпва процес на автокорекция.

- Как емоциите увреждат тялото? Първо тях ли овладявате?

- Не ги овладяваме, а ги балансираме. Хомеопатичните лекарства са енергоинформационни стимули, които помагат на тялото да се освободи и да изчисти натрупана стара информация - например обида или гняв, задържан 20 г. в тялото. Благодарение на хомеопатичното лекарство настъпва освобождаване от тези негативни емоции. Наскоро имах показателен случай. 3 г. от живота на една жена бяха преминали в съмнения, терзания, гняв и обида. Развивала успешен бизнес, но настъпва разрив с партньорката. Тази жена беше в депресия. Мислеше да се откаже от всичко постигнато, защото не издържаше повече. Проведе курс на лечение. Хомеопатичното лекарство й помогна да се освободи от негативните емоции и натрапчиви мисли. Това проясни съзнанието и тя доби ясна визия какво да направи, за да не излиза губеща от ситуацията. Последния път, когато я видях, каза: “Имам чувството, че преди не съм била аз. Все едно се събуждам от сън и започвам наново.”

- Какво представляват хомеопатичните лекарства?

- Те са лекарства от ново поколение и начинът, по който се приготвят, няма нищо общо със стандартните методи. Взема се активно вещество, което многократно се разрежда с вода и спирт като разтворител. На всеки етап от разрежданията разтворът се разтръсква енергично, това се нарича потенциране. Постепенно намалява до минимум и изчезва химичното вещество, но паралелно се увеличава енергията в разтвора и се запазва информацията за това с какво вещество е била в контакт водата. Хомеопатията има противници, защото доскоро не беше възможно да се докаже, че водата има памет. Не беше доказано наличието на биофотони и как всъщност влияят те на човешкия организъм. Вече има немалък брой научни публикации за паметта на водата и за това, че крайните разтвори фактически не са просто разтворител, а сложна структура, в която има съхранена информация. Разтворите се накапват на таблетки или гранули за удобство на пациента.

- Лекари споделят, че някои пациенти дълго се лекуват с хомеопатия от сериозни заболявания - дори рак или пневмония, и се стига до усложнения.

- Компетентността на хомеопатите не бива да се приравнява с възможностите на самия метод. В държави, където има хомеопатични болници, резултатите са съвсем различни. Пневмония би могла да се лекува с хомеопатия, но само от лекар с много голям опит, иначе може да се сгреши.

Понякога пациентите и след прием на един-два антибиотика правят пневмония. Има периоди от живота на човека, когато имунитетът му пада, и независимо от терапията - с антибиотици или друга, болестта може да се задълбочи. Същото е и с рака. Никой още не може да каже, че се справя на 100% успешно с туморите. Неуспехи има и при стандартните методи. Някои оздравяват от тях. Когато говорите с такъв човек, ще установите, че най-вероятно той е проявил житейска мъдрост - променил е пътя, по който досега е вървял в живота си. Не си е разрешил да попадне отново в същата комбинация от психични и физически фактори, която е отключила болестта. Но има и пациенти, при които всичко е по “каноните” на съвременната медицина, но след 2-3 г. процесът тръгва отново, и то не защото са били на хомеопатия. При тях е налице много силен вътрешен процес на саморазрушаване.

- Как въздействат хомеопатичните лекарства?

- Начинът, по който те са произведени и проучени, дават възможност за много по-фино въздействие върху човешкото тяло. Ако дойде дете, което има страх от кучета, един стандартен преглед не би установил нищо съществено - просто то се страхува от кучета. Какво да правим тогава? Да му дадем успокоителни? Не става. Да му кажем, че няма нищо страшно - не действа. Но ако му дадем хомеопатично лекарство, което помага да се преодолее този страх, ефектът ще е по-бърз и добър. Не рядко след уплаха детето започва да заеква.

- Какви са активните съставки?

- Най-разнообразни - растения, минерали, има цяла серия от змийски отрови, дори готварска сол. В ниско разреждане D6 тя е известна като Шуслерова сол №8 и влияе на водно-солевия баланс на тялото. Може да лекува сериозни заболявания - психически и физически страдания - главоболие, хипертония, депресия, алергия, проблеми на щитовидната жлеза.

- Какво представляват Шуслеровите соли?

- Това са 12 минерални соли, естествена част от нашето тяло. Открити са от немския лечител Вилхелм Шуслер през ХIХ в. Произвеждат се по хомеопатичната методика - разреждане и потенциране. Това се прави между 6 и 12 пъти. Въздействието им върху човешкото тяло е уникално. Възстановяват възможността на клетките да обменят тези соли и да поддържат много добър баланс на минералните вещества. В медицината ни има изключително сериозни затруднения да се въздейства на саморегулацията на тъканите. Да не забравяме, че всяка тъкан или кост трябва да е с точно определена плътност, еластичност, химичен състав на клетките. Например лигавицата трябва да е с точно определена влажност - нито повече, нито по-малко. Шуслеровата терапия регулира процесите на клетъчно и на тъканно ниво. Например има много хора със слаба съединителна тъкан. Имат халтави стави, лош емайл на зъбите, склонни са към стрии по време на бременност, разширени вени и хемороиди. Но стандартната медицина не предлага решение на проблема, докато Шуслеровата терапия има. Това например е Шуслерова сол №1 калциев флуорид - тя възстановява здравината и еластичността на съединителната тъкан.