Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло отговаря на въпроса на Илияна Тодорова.

Антибиотиците са лекарствени средства, които убиват или спират развитието на микроорганизмите. Съществуват антибиотици и срещу гъбички, и срещу вируси. Основното им предназначение е да лекуват остри инфекции, които сериозно застрашават живота и здравето на болните. При хронични инфекции се използват по-рядко, и то главно при тежки изостряния на заболяването.

Фарингитът е възпаление на гърлото и произлиза от гръцката дума фаринкс (гърло). Хроничният фарингит обикновено е вторично заболяване и развитието му зависи от промени в носа, носоглътката или от наличие на общи заболявания. При влошено носно дишане (алергии, крива носна преграда, хронична хрема, носни полипи и др.) болният често диша през устата. Тогава въздухът не се затопля, не се овлажнява, не се обеззаразява и като попадне директно в гърлото, то става сухо и болезнено. Най-чувствително е сутрин, когато човек цяла нощ е спал с отворена уста и гърлото страда. При такива случаи антибиотици не помагат, а трябва да се коригира носното дишане.

В други случаи е налице непълноценност на лигавицата на носа и гърлото. Става дума за атрофичен хроничен фарингит, който се проявява със суха и лъскава лигавица на носа и гърлото и се образуват жълти кори. Понякога професионални вредности (циментово производство, цветни метали, дървесинна промишленост) спомагат за такова увреждане.

В трети случаи, най-често след отстраняване на сливиците в ранна детска възраст, респираторните инфекции предизвикват разрастване на лимфоидната тъкан (сливична) в гърлото по задната или страничните му стени и се развива т.нар. хипертрофичен хроничен фарингит.

При общи заболявания като диабет, бъбречна, чернодробна, сърдечна недостатъчност, кръвни заболявания защитата на лигавицата се снижава и често гърлото е зачервено и леко болезнено.

От казаното дотук се очертават 3 форми на заболяването - обикновена (катарална), атрофична и хипертрофична. Лечението им е различно и се провежда от специалист. Обикновено антибиотици се използват повече за локално въздействие под формата на спрейове. Много рядко - при висока температура и гнойни налепи по страничните стени на гърлото (подобно на ангина) може да се използва антибиотично лечение.