Автоматизирана система може да тества една кръвна проба за 25 вируса едновременно, а капацитетът й е да обработва до 120 проби наведнъж. Това обясни проф. Здравко Кълвачев, началник на Центъра за диагностика и анализ на вируси и вирози към ВМА. Днес там бе открита официално новата апаратура, която е уникална за страната. Тя ще изследва за наличие на грипни, херпесни вируси, хепатит, ХИВ и различни респираторни вируси. В центъра откриват и рикетсии - микроорганизми, които причиняват ку-треска и марсилска треска.

Организмът успява да се очисти от някои вируси сам, но други като херпесните или полиомните остават за цял живот и се активират при понижен имунитет. Грипните вируси се изчистват напълно от организма, след като човек преболедува. Ако обаче не се вземат адекватни мерки, настъпват усложнения и те могат да са сериозни. Няма безопасни вируси, затова трябва да се реагира навреме, казва проф. Кълвачев.
Бързината е от голяма полза за пациентите. Човекът може привидно да е здрав, но с вирус в инкубационен период. Смисълът от изследването в този случай, е че лекарят може веднага да назначи подходяща терапия.

Новата система ще помага бързо да се обработват изследванията, които задължително се правят на военнослужещите, които заминават на мисия или пък се връщат от далечни страни. Досега при тях не са откривани екзотични вируси. Центърът обслужва клиниките на ВМА, а също и външни хора. За тях услугите са платени, като пълните условия и цени са посочени на сайта на ВМА.