Умно българско лекарство спасява кожата от дълбоки рани, без да разрушава здравата тъкан. Откритието е на проф. Петър Недков и негови колеги от Института по органична химия на БАН.

Опашки се вият пред лабораторията му. И млади, и стари се редят, за да се сдобият с препарата, на който много вярват, а и не е скъп.

Историята на чудното мазило тръгва от 1964 г. Сегашият чл.-кор. на БАН, генерал, професор, дмн, д-р Йовчо Топалов, тогава млад лекар във Военна болница, в частен разговор с проф. Недков поставил въпроса за получаването на пречистени стрептодорназа и стрептокиназа, тъй като в литературата имало данни, че тези ензими се използват с добър ефект при лечението на гнойни и некротични рани. Болните с подобни увреждания пък са много и нерядко се налага дори ампутация на крайници.
В началото обаче произвеждали препарата във вид на прах, който се разтварял. Така, като се сложи марля върху раната, тя изсмуква ензимния разтвор и само малка част от ензима действа. Военна болница изкупила цялото количество от препарата, но до втора партида не се стигнало.

Нови изследвания на проф. Недков показали, че пречистен ензим, който разтваря белтъците, може да се приложи при лекуването на гнойните рани. Химикът пречистил в сухо състояние такъв ензим. Лекарите го посъветвали той да се прилага под формата на гел.

Така се образува слой, който седи по-дълго време върху раната, отделя повече количество ензим и ефектът е по-голям, обяснява химикът.

Получил се много добър гел, приготвен от глицерин и нишесте. Става дума за непролизин G. Гелът съдържа ензим, който може да остане активен в продължение на 3 години, ако температурата на съхранение е най-много 17-18 градуса. Може да се съхранява и при минус 20 градуса. Не се пресича при замразяване. Пакетирали го в тубички. Първият патент на препарата е от 1980 г., вторият - от 1999 г.

В "Пирогов" обяснили, че им трябва по-активен препарат, защото има "запуснати" рани. Произвели 3 разновидности. Те се различават по концентрацията на алкалната протеиназа (ензима, който разгражда протеините). Тубичките съдържат 250, 500 или 1000 единици на грам от препарата.

Какъв е принципът на действие?

"В раната има болни и здрави клетки. В краищата са здравите, обикновено в средата са болните, в които се размножават микроорганизми. Те излизат през отвори на болната клетка и заразяват други области от тъканта. Здравите клетки чувстват болните като здрави, защото повърхността на болната клетка е като на здравата и раната продължава да се усложнява. За да може да се затвори, е необходимо да се отстрани болната клетка (тази, която вече е заразена с микроорганизми)", обяснява проф. Недков. Това ставало с ензим, който навлиза през отворите, откъдето излизат микроорганизмите. В болната клетка ензимът разтваря белтъците и другите съставни части, тя рухва и здравите клетки остават оголени, но и пречистени.

 
По този начин те получават сигнал да почнат да се размножават и така затварят раната.
"След като се прилагаше непролизинът, болните казваха: почистихме раната, какво да правим сега. Трябва да се маже редовно с препарат, който стимулира размножаването на клетките, и раната да се чисти от появяващата се собствена белезникава тъкан, отговарял им професорът. Той има предвид това, което лекарите наричат "фибринов налеп".

"За да разработим втория препарат, ползвахме възстановяващите възможности на колагена. На базата на  изследвания с овчи кожени изрезки решихме да използваме приведения в разтворимо състояние колаген", разказва проф. Недков за идеята за втория препарат - пост-непрола.

В него вложили частично разграден колаген и антисептик с широк спектър на действие. Използва се от хирурзите преди операция, влага се и в сапуни. Може да се използва до 0,2% в козметични препарати. Добавили витамините А, D3, Е, цинкови и магнезиеви йони. Така се получил препарат, който подпомага заздравяването на раните. Сега даже се търси в по-голямо количество, отколкото непролизина, казва проф. Недков. Създава стерилност в раната и стимулира изграждането на тъканта.

Това било важно при по-възрастните хора, защото младият организъм има активни защитни системи и се справя по-лесно. Дори обработка с йод, кислородна вода или йодасепт, които увреждат и здравата тъкан, им помагат. При възрастните обаче кръвообращението е силно намалено и възстановяването е по-бавно.

"Даваме възможност да изграждат собствената си тъкан по-дълго време, отколкото със старите лекарства. Разширяваме възможността на организма сам да може да си изгради тъканта".

През 1987 г. проф. Недков заминал за 5 години като лектор по биохимия в Зимбабве. След като се върналу видял, че никой не се занимава с производството на препаратите и започнал работа наново.

Днес за успешното въздействие на мазилата на проф. Петър Недков споделя и лекарят от "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски. Използвал съм препаратите при трудно заздравяващи и рани от залежаване, резултатите са добри, цената е символична и хората са доволни, обяснява специалистът.

Тубичките с препаратите
СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Тубичките с препаратите СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ