Мъжете, които цял живот са обвинявани, че заспиват и прави, няма защо да търсят извинение за това. Ново проучване показа, че се нуждаят от здрав сън, за да живеят по-дълго.

Жените, от друга страна, дочакват торта с над 70 свещички, ако се хранят разнообразно и менюто им включва достатъчно витамин B6 и изобилие от зеленчуци.
Това са изводите на учени от университета в Мелбърн, които са изследвали как диетата и качеството на съня влияят на смъртността.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1.20 до 4.80 лева - Вече и със SMS

Добри навици за сън като цяло може да помогнат на всеки да живее по-дълго, но жените ще се възползват от това, само ако едновременно с редовната 8-часова почивка си осигуряват често и важни за здравето им храни. Но хранят ли се в по-голямата част от живота си "правилно", ще компенсират евентуални пропуснати нощи сън.

Витамин В6 присъства в заслужаващи най-голямо внимание количества в месото, бананите, шамфъстъка, но и в други популярни ядки, чесъна. Наред с другите полезни за организма неща той позволява на тялото да използва ефективно енергията от белтъчините и въглехидратите.

"Непълноценният сън е свързан с повишена заболеваемост и смъртност, включително от затлъстяване, диабет, хипертония и исхемична болест на сърцето. Но това по-малко важи за жените. Те може да доживеят дълбоки старини въпреки недотам добрите навици за почивка, ако се хранят рационално от гледна точка на здравето" обясняват пред "Дейли мейл" учените от екипа. Те са направили заключенията си след 2-годишни проучвания на здравните досиета на близо 2 хиляди мъже и жени в зряла възраст.

Напоследък медицината обръща по-голямо внимание на качеството на съня, отколкото на неговата продължителност. Тя е индивидуална и зависи от много неща. Влияят фактори от фазите на луната до емоционалните състояния.

Като цяло възрастните се нуждаят от между седем и осем часа сън. Но някои хора се чувстват във форма и са пълноценни и след 5-6 часа в леглото. Затова продължителността е второстепенен критерий, ако отделните цикли на съня - всеки към 90 минути, са завършени, казват невробиолозите