Нов ДНК тест установява с голяма сигурност и най-ранните стадии на рак на дебелото черво според ново проучване. За теста не се изисква спазването на диета, обясняват пред "Ню Инглънд джърнъл" изследвателите от Университета в Индиана, САЩ. С новия скрининг са изследвани почти 10 хиляди души без симптоми на рак на възраст от 50 до 84 г. При резултатите новият тест показал много висока чувствителност.

В световен мащаб случаите на рак на дебелото и правото черво намаляват от средата на 80-те години на миналия век и отбелязват рязък 30% спад през последното десетилетие. Въпреки това у нас всяка година се регистрират средно 4500 нови болни, или 12,5% от всички онкозаболявания. Тревожното е, че 38% от случаите се откриват в късен стадий за разлика от развитите страни, където този процент е до 25.

Специалистите препоръчват профилактични прегледи след навършване на 50 г. Тези изследвания могат да бъдат колоноскопия на всеки 10 г., а по-често - тест за кръв в изпражненията. Нова разновидност на колоноскопията се прави с т. нар. КТ скенер. Това е вид виртуална колоноскопия, която се прави без вкарване на оптична камера в дебелото черво.