Изследователите са открили съвършено нов клас антибиотик, който вече е патентован. Пробивът е изключителен - това се случва за първи път от 30 г. и дава надежди медицината да се пребори с повечето от бактериите, които през годините са станали устойчиви на познатите лекарства.


Всяка година заради резистентността на различни микроби към антибиотиците умират между 700 хиляди и 1 милион души. Според Световната здравна организация супербактериите вече са едно от 5-те най-големи предизвикателства пред човечеството и сме на ръба на постаантибиотичната ера. Това означава, че обикновени инфекции и леки наранявания стават смъртоносни.


Бактериите, които причиняват чести възпаления като инфекции на пикочните пътища, пневмония, инфекции на кръвта, стават все по-устойчиви и трудни за лечение.
Повечето антибиотици, използвани в хуманната и ветеринарната медицина днес, идват от почвените микроорганизми - в продължение на милиони години те са еволюирали да произвеждат токсични съединения, за да се борят с други вражески микроби. Но изследването им често е непосилна задача - те много трудно се култивират в лаборатория. Затова 99% от микробите остават загадка. За откриването на новия антибиотик е използвана принципно нова умна технология, която дава възможност за отглеждане на т.нар. диви неизвестни досега грам-отрицателни бактерии в естествената им среда в почвата.


При проучвания с мишки новият антибиотик показва 100% ефикасност срещу някои резистентни стафилококи, които причиняват сепсис, голяма активност при неповлияваща се от сегашните лекарства пневмония, туберкулоза и други инфекции. Съединението разрушава клетъчните стени на патогените и ги обезврежда отвътре.


Предстои да се тества дали е така и при хората, но откривателите от Северозападния университет в САЩ, които работят с колеги микробиолози от университета в Бон, Германия, и с британска компания, са много обнадеждени.