23°C   София
 

Новият хит в здравната мода е да ядеш на воля истински натурални храни, но при условие, че не жалиш мускулите

Захласът по обявената за много полезна Скандинавска диета още не е омагьосал истински Европа, и ето че диетолозите обявяват за най-гореща здравна мода менюто от Дикенсово време.

Първата асоциация, проектирана от литературата, е за дрънкащи окови и мизерия на фона на тънка прослойка благоденстващи богаташи. Но културолози и етнографи излизат с извода, че храненето на англичанина през викторианската епоха е много близо до съвременния модел за здравословен живот. И дебели е имало само сред заможните, въпреки че всички са яли на корем. А като цяло хората са били с изрядна имунна система и по-здрави, отколкото правнуците им сега.
Възражението, което ни идва на ум - за продължителността на живота, е хрумнало и на изследователите, но те обръщат внимание, че разликата се дължи преди всичко на рязко намалената детска смъртност в нашия век. Публичните регистри показвали, че онези хора са живели горе-долу толкова дълго, колкото и сегашните обитатели на тези земи.

Диетолозите почти нямат възражения към менюто на поданиците на кралица Виктория, което описва д-р Джудит Роуботъм - водещ на проучването. Формулата: възможно най-натурални храни, без ограничения като асортимент и количество, и яка работа, която по онова време и за мъжете, и за жените е свързана почти изцяло с физически усилия.

По изчисленията на специалистите тогава хората са приемали дори по 5000 калории - 2 пъти повече от обичайното днес. Но храната е била много пълноценна, а изразходването на енергията - гарантирано заради липсата на улеснения в производството и бита. За доброто качество на храната - пълна с витамини и минерални вещества, допринасят селскостопанската революция и свързаните с нея подобрени култури и породи. На масата е имало основно пълнозърнест хляб с квас, мазна риба или месо от мускулести животни, зеленчуци и плодове, ферментирали храни. Изключително полезните кромид, чесън, праз, кореноплодните зеленчуци като моркови, ряпа, гулия и др. , и зелето са били широко застъпени.

Вярно, мотивът не е бил като днес - колко са добри за здравето, а че тези зеленчуци са били най-евтини и лесни за отглеждане. С логичната за онова време принудителна пестеливост месото е готвено дълго, и то заедно с костите, което дава възможност да се извлекат всички ползи от продукта.

Парадоксално от гледна точка на съвременната наука за храненето е, че
черешите - призната суперхрана днес, са били плод за бедните.

Голямата отлика с днес е отсъствието на захари и рафинирани брашна и мазнини. Но и още един много важен фактор - селскостопанските култури днес са със силно разредени витамини, минерали и други нутриенти. Причината е хищническото използване на земята през миналия век, от която растенията вече поемат много по-малко полезни вещества.

Друго предимство, което цивилизацията ни отнема, е домашната храна
- безспорно най-здравословен кулинарен модел. Който отново излиза на мода и се налага като маркетинг похват за привличане на клиенти във всички заведения, които масово лепят към названията на храната “на мама” или “на баба”.

АНАЛОГИЯ

Хляб, боб, цвекло,гулия, рядко месо и по-често мляко - предимно кисело, заради удължената му трайност, плодове. Това са храните, които българинът слага най-често на масата си по това време. По-късно, с навлизането на ориза, картофите, доматите, и те постепенно се нареждат сред достъпните проудкти.

Като цяло преобладават растителните храни. Месото, сланината, маста са само за празнични поводи. По-достъпно е млякото и във всеки регион, в който се отглеждат млекодайни животни, има традиционни рецепти за използването му в основни ястия и десерти, колкото и условно да звучи понятието за тогавашната кухня.

На почит са варенето и печенето - най-често на бавен огън, за да не се налага яденето да бъде наглеждано непрекъснато и жените да могат да поемат и друга работа вкъщи или на полето. Друга наложена от бита техника е сушенето на месо за зимата. С цел запазване на реколтата пък се усъвършенстват начините за консервиране чрез ферментация.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...