Mакар че хората се оплакват, когато графиците им са претоварени, да имаш много работа, е полезно за мозъка, сочат резултатите от изследване на Тексаския университет в Далас, цитирано от "Дарик".

В него участвали възрастни хора. Оказало се, че хората с претоварени графици се справят по-добре на тестове за запаметяване и обработване на информацията. Това не означава, че работата ни прави по-умни, предупреждават авторите на изследването.

"Смятаме, че да се занимаваш с нещо в напреднала възраст, е полезно за когнитивните способности", посочва ръководителката на екипа Сара Фестини.

Получените резултати подкрепят тези от предишни изследвания. Те показват, че възрастните хора, които са активни в психичен, физически и социален план, са с по-добри умствени способности и с по-малък риск от деменция.

От Американската асоциация за борба с болестта на Алцхаймер препоръчват трите вида активност за поддържане на когнитивните способности.

В изследването участвали 330 мъже и жени на възраст между 50 и 89 години, които отговорили на въпроси от типа "Колко често имате прекалено много задачи за деня, но се справяте с тях?", за да бъде преценено нивото на заетостта им.

Участниците минали също поредица тестове за запаметяване и обработване на информацията.

Било констатирано, че колкото по-голяма е ежедневната заетост на хората, толкова по-високи са резултатите им на тестове, особено когато става дума да си припомнят специфични събития в миналото. Тези резултати не се обясняват с възрастта или образователния ценз.

Шведски учени пък установиха как работата на смени влияе на мозъка.

Хората, които работят на смени, помнят по-лошо, заучават по-трудно, не могат да се концентрират и да вземат решения за ежедневния живот.

Резултатите от изследването обаче не са само мрачни. Учените от университета на Упсала установиха, че макар и смените да влошават когнитивните функции, това е обратимо, стига човек да премине на редовен работен ден. Достатъчни са само пет години.

В изследването са участвали 7000 души. Те са използвали тест, който се състои от кръгове с цифри и букви.