Учени твърдят, че има връзка между консумацията на големи количества свръхпреработени храни и рак на белия дроб. Това съобщи Прес асосиейшън медиа/ДПА.
Международен екип проследяват здравето и хранителните навици на над 100 000 възрастни американци, чиято средна възраст е 63 години. Изследователите откриват 1706 случая на рак на белия дроб след около 12 години, пише БТА.
Въпросниците, свързани с употребата на хранителни продукти, показват консумация на свръхпреработени храни, включително сладолед, пържени храни, хляб, пасти, солени снаксове, зърнени храни за закуска, нудли и супи за бързо приготвяне, маргарин, безалкохолни напитки, подсладени плодови напитки, хамбургери, хотдог и пица.
Екипът, ръководен от учени от Китай, констатира, че средната консумация на свръхпреработени храни включва три порции дневно. Сред най-предпочитаните продукти са колбаси и безалкохолни напитки.
Хората, които консумират най-високите количества свръхпреработени храни, се оказват 41 на сто по-склонни да развият рак на белия дроб, в сравнение с тези, които приемат по-малко количество, съобщават учените в публикация в изданието Thorax.
„Намаляването на тенденциите за консумация на свръхпреработени храни на световно ниво може да допринесе за намаляване на заболелите от рак на белия дроб“, казват авторите на изследването.
Коментари