Националният ръководен комитет по хранене и здраве на Китай публикува набор от диетични насоки, целящи да насърчат по-здравословни хранителни навици сред населението и справяне с нарастващия проблем със затлъстяването.
Новите насоки се застъпват за увеличена консумация на три ключови категории храни – зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни и водни продукти.
Насоките подчертават важността от включването на зеленчуци във всяко хранене и консумацията на плодове ежедневно. По-конкретно, възрастните се насърчават да ядат поне 300 грама пресни зеленчуци всеки ден, като тъмно оцветените зеленчуци представляват повече от половината от общото количество. Приемът на пресни плодове трябва да варира от 200 до 350 грама на ден.
Зеленчуците и плодовете не трябва да се считат за взаимозаменяеми, тъй като и двете са от съществено значение и изпълняват различни хранителни функции, което прави комбинирания им прием жизненоважен за балансирана диета, според насоките.
Пълнозърнестите храни, включително кафяв ориз, овес, киноа и пълнозърнеста пшеница, са посочени като ключови източници на диетични фибри, витамини от група В и основни минерали. Според насоките, възрастните трябва да консумират от 50 до 100 грама пълнозърнести храни дневно. В идеалния случай поне едно от трите дневни хранения трябва да включва пълнозърнести храни, за да се осигури адекватен прием на хранителни вещества и храносмилателно здраве.
Водните продукти също са силно препоръчителни. Сред тях мазните риби като сьомга, змиорка и скумрия са богати на DHA и EPA, както и на витамини D и A; морски водорасли, включително келп, уакаме и лавер, предлагат йод, витамин K и фолат; мидите осигуряват желязо, цинк, йод и други важни минерали.
Препоръчителният прием на риба, скариди и миди за възрастни е от 300 до 500 грама седмично, разпределен в едно до две хранения. Според насоките, повишената консумация на водни продукти се насърчава от деца, бременни жени, кърмачки и възрастни хора.
Последните насоки за хранене идват на фона на нарастваща загриженост относно увеличаващите се нива на затлъстяване. Данни на Националната здравна комисия показват, че комбинираният процент на наднормено тегло и затлъстяване сред китайските възрастни е достигнал 51,2%. Без намеса тази цифра може да надхвърли 70% до 2030 г.
Коментари