Известният пловдивски уролог е против разкриването на нови болници, които да  работят със Здравната каса

Немалко пациенти се доверяват на специалисти, които нямат необходимата подготовка да извършват тежки и сложни операции, но ги правят, за да не изпуснат клиничната пътека.

За този проблем сигнализира известният пловдивски уролог проф. Димитър Шишков.

"При нас често идват такива болни, като само през миналата седмица бяха трима. Оперирани са в пловдивска и софийска болница, но бяха буквално осакатени и се наложи да се намесим ние, за да облекчим положението им. Целият им пикочен  мехур е бил премахнат, двата пикочопровода са извадени, а човекът трябва да уринира през корема. Той вече е осакатен – пред себе си и пред обществото", заяви проф. Шишков.  А е можело да им бъде поставен изкуствен пикочен мехур. Такава интервенция се прави в ръководената от него клиника. Той беше категоричен, че решаването на най-тежките проблеми на здравеопазването у нас трябва да започне с премахването на клиничните пътеки и делегираните бюджети на болниците. Само така няма да се правят операции от недобре подготвени лекари.

Той назова и друг проблем - все повече пациенти с тежки онкологични заболявания търсят лечение късно. "Това създава тежки проблеми не само за тях, а и за нас, тъй като не сме винаги в състояние да им помогнем", обясни изтъкнатият уролог.  Според него доста хора подценяват заболяването, не се преглеждат редовно и не отиват веднага при специалист при най-малкия проблем. Когато пък потърсят лекарска помощ, ракът вече е в много напреднал стадий, лечението му става доста трудно и не винаги е с успешен край. "За да се избегнат такива случаи, е необходимо хората да разчитат повече на профилактиката, добави урологът.

Той се обяви и против разкриването на нови болници, които да имат правото да работят със Здравната каса. Така според него ще се намали пренасочването на обществен финансов ресурс към здравните заведения, които мислят единствено за печалбата, а здравето на пациента остава на заден план.