Аптеките ще получават 15% от стойността на 100% реимбурсираните медикаменти, но не повече от 25 лева

Аптеките ще получават 15% от стойността на отпусканите медикаменти, но не повече от 25 лв. на продукт. За това се разбраха фармацевтичният съюз и НЗОК след няколко дни преговори.

Договорката няма да отмени предложените от Министерството на здравеопазването облекчения за пациентите при изписването на лекарства, които частично или напълно се покриват от НЗОК, стана ясно от изявленията след срещата във вторник.

Така лекарите ще изписват всички лекарства на една рецепта, а хората ще може да ги купуват и от различни аптеки. Досега на една рецепта можеше да има до три медикамента, а болният трябваше да ги купи от едно място. В противен случай дори и едно от лекарствата да липсва, тя се брои за изпълнена.

Пациентите трябваше да обикалят аптеките,

за да намерят къде има всички медикаменти, изписани на рецептата.

В края на юни предложени промени в наредба 4 предвидиха всички лекарства, изписани по НЗОК, да бъдат вече на една рецепта с неограничен брой продукти, като всеки може да се изпълнява на различно място. Според мотивите към проекта сега съществуващото ограничение за изписване на една рецепта до три лекарствени продукта за до три заболявания е медицински необосновано, както и не носи финансови ползи за НЗОК. Освен по медицинска целесъобразност друга цел на отпадането на досегашното ограничение е да се даде

възможност за назначаване на цялостна и комплексна  лекарствена терапия

в едно електронно предписание, гласят мотивите към проекта. С него се предлага и да се предостави възможност за частично изпълнение на едно електронно предписание в една или в различни аптеки, при ограничение за цялостното и окончателно приключване изпълнението на предписанието до 3 работни дни от отварянето на рецептата.

По-малкият брой

рецепти обаче означава по-малко плащания от касата към аптеките

Сега те получават по 5 лева за всяка рецепта с лекарства, които са 100% реимбурсирани. За медикаменти, изписани с протокол, цената е 6 лв. Сумата компенсира това, че аптеките нямат право на надценка на тези продукти.

Разходите на НЗОК за обработката на рецепти обаче се повишиха значително от 1 април насам, когато много лекарства за сърдечносъдови заболявания станаха 100% платени.

В същото време те са по-евтини и често се оказва, че таксата за обработка на рецептата от 5 лева надвишава стойността на самите лекарства. Именно това наложи НЗОК да търси спешно решение на проблема.

Промените предизвикаха недоволството на фармацевтите. Те протестираха в продължение на близо седмица и затваряха аптеките за няколко часа и подадоха предизвестия, с които да прекратят работата си със здравната каса. Според фармацевтите много от аптеките ще фалират, защото при някои до 80% от оборота е от касата.

Във вторник ръководството на здравната каса и Българския фармацевтичен съюз се договориха, че аптеките ще получават 15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. Постигнатата договорка е окончателна и ще върне нивата на заплащане на рецептите, каквито бяха до 1 април.

Промените влизат в сила със задна дата - от 1 юли и ще обхващат 11 отчетни периода.

“Ако един лекарствен продукт струва до 167 лв., аптеката ще получава 15% от стойността му, над тази сума ще получава 25 лв. Този начин на заплащане е по-справедлив, по-удобен, по-прогнозируем както за бюджета, така и за самите аптеки”, обясни управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров във вторник (виж какво каза в долу).

“Постигнахме съгласие, което може да бъде постигнато само в диалог. Действително намерихме много по-справедлив начин за заплащане.

Ако беше останал старият ред, пациентите лесно щяха да намират евтините продукти и нямаше да имат достъп до скъпите”,

коментира председателят на фармацевтичния съюз Димитър Маринов.

Председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов описа споразумението като разумен компромис от двете страни. “Ще се даде възможност на системата да работи. Лекарствоснабдяването ще работи”, обясни Костов пред “24 часа”. Според него аптеките ще получават по-малко пари, но не толкова, колкото бяха първоначалните промени. Засега аптеките ще спрат протестите, обясни още Костов.

Проф. Момчил Мавров: Новият начин на финансиране е по-справедлив и устойчив Момчил Мавров

Момчил Мавров

Със сигурност бюджетното въздействие ще е по-малко от това, което предвиждахме досега при стария начин на заплащане – въпросните 5 лв. на рецепта. Това обясни управителят на здравната каса проф. Момчил Мавров. По думите му новият начин на финансиране на аптеките е по-справедлив и по-устойчив. Според него още не може да се прогнозира, но се очаква да бъде спестен значителен финансов ресурс на касата. Възможно е да има известно забавяне в плащането, но предвид това, че се споразумяхме с БФС, съм склонен да вярвам, че дори и да има забавяне, то няма да бъде значително, коментира проф. Мавров.