Малините са богати на "всемогъщите" фибри - ако хапнем пълна стандартна купичка, получаваме около 1/2 от нужната доза. Но и не се престаравайте с количеството. Ако прекалите с вкусния плод, може дa насърчите образуването на газове, подуване на корема и спазми

Дори да не знаете, че малините са една от антираковите храни, посочени убедително от устоялия 20 г. на коварната болест д-р Давид Серван-Шрайбер, сигурно ще оцените новината, че гастроентеролози я посочват като най-добрата храна за здравето на червата предимно, но не само благодарение на фибрите, които днес са доминираща диетична мантра.

Какво е общото между двете на пръв поглед несвързани твърдения?

Вече се знае със сигурност, че голяма част от “силата” на нашия имунитет зависи от случващото се в червата ни. А в същото време имунните клетки са тези, които се борят не само с вируси, бактерии и гъбички, както първо се досещаме, а и със собствените ни “дефектни” клетки, които са се променили опасно и могат да мутират до ракови.

Застъпник №1 за класиране на малините в листата на гастроентеролозите е американският специалист по стомашни и чревни болести д-р Уил Булсевиц, изследовател и автор на “Заредени с фибри” - бестселър на “Ню Йорк Таймс”.

Ако си представим темата като многоетажна сграда, в подземното ниво са чревните бактерии. От тях зависи всичко. А добрият баланс на микроорганизмите в “долните етажи” на храносмилателната система зависи от това колко щедро храним приятелските бактерии с фибри и колко строго държим гладни вражеските микроби.

Всемогъщите фибри са просто растителни влакна. Налични са основно в плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови култури. От друга гледна точка може да се определят като особен вид хранителни вещества, които напускат тялото във вида, в който са постъпили, тъй като храносмилателната система не може да ги смели или усвои. Делят се основно на разтворими и неразтворими и всеки от видовете има своя роля за бактериите в червата, наричани от науката микробим.

От изяждането на стандартна купичка малини получаваме приблизително 1/2 от препоръчителната доза фибри.

Гастроентеролозите неслучайно броят фибрите за свои съюзници. Растителните влакнини са храна за добрите бактерии в чревния тракт и в същото време съдействат за бързо извеждане на остатъчните ненужни продукти от храната от тялото. Така фибрите намаляват риска от констипация (запек), хемороиди и образуване на “джобове” в дебелото черво - дивертикулит. Доказано е също, че растителните влакнини извеждат от тялото голяма част от холестерола и така благоприятстват здравето на сърдечносъдовата система. Помагат и за контролиране на нивата на кръвната захар - особено разтворимите фибри. В пряка връзка с това качество е и намаляването на риска от затлъстяване.

И дали като последица, или независимо от всички тези предимства, богатата на фибри храна е основна профилактика на рака на дебелото и правото черво. Проучванията показват, че увеличаването на приема на диетични фибри - особено от зърнени култури - е свързано с по-малък риск от всички видове онкологични заболявания.

Тези предимства може да бъдат чути от всеки специалист в областта на гастроентерологията. Ако решите да се задълбочите повече в системата на д-р Булсевиц или друг лекар, убеден в големите предимства на семчестите плодове, ще научите за още едно предимство на малините. Вкусният плод има сравнително малко ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

Въпреки че много от тези специфични видове въглехидрати са полезни за здрави хора, е доказано, че те изострят симптомите при синдром на раздразнените черва. А е логично, че точно такива пациенти най-много се интересуват от добрите за червата вещества.

Не само за хората със стомашни и чревни проблеми, а по принцип е важно напомнянето, че много хубаво не е на хубаво. Не се престаравайте с количеството.

Ако прекалите, голямото предимство на малините ще се превърне в недостатък. Твърде бързото добавяне на прекалено много фибри може да насърчи образуването на газове в червата, подуването на корема и спазмите. Увеличете фибрите в диетата си постепенно в продължение на няколко седмици. Това позволява на естествените бактерии в храносмилателната система да се приспособят към промяната.

Важно е паралелно да пиете много вода. Фибрите работят най-добре, когато абсорбират вода, правейки изпражненията меки и обемисти. Течностите са и профилактика на “задръстване” на червата, в случай че неволно прекалите с количеството.