Да не се отказваш от малките удоволствия, да запазиш рефлекс да се насладиш на малките радости и да имаш жажда за живот - това е тайната на дълголетниците. Този съвет чуха читателите на новата книга "Бъдете здрави! Как" на среща за эавтографи с  известния кардиолог проф. Сотир Марчев в клуб "Часовете днес" в редакцията на в. "24 часа" в четвъртък. Знойната жега трансформира обещания по време на Пролетния панаир на книгата разговор "на чаша чай" в свободна дискусия с ледена натурална лимонада в ръка.

За "добре дошли" професора сподели как по пътя към редакцията е гледал усмихнати минувачи, които се разхлаждат със сладолед. Малко удоволствие, което е харесвала и най-дълголетната жена в света - французойката Жана Луиз Калман, която до последния си ден не се отказва от нещата, които я радват, включително сладоледа - теоретично не дотам полезен заради многото захар. Но тя кипи от живот, радва му се и животът отвръща със същото. 

"Наблюдавал съм това много пъти, включително при тежко болни пациенти в реанимация. Тези, които имат силно желание за живот, по-често се възстановяват. А съм имал и пациентка, която нямаше сериозно забляване, бих казал, че е съвсем добре, но всичките нейни близки вече бяха починали и тя нямаше желание за живот. Скоро след това си отиде", разказа кардиологът.

По случайност срещата се оказа на именния ден на професора. Сотир на гръцки означава Спасител. "Тоест отговаря на българското име Спас. Затова хората, които се казваме Сотир или Спас може да имаме имен ден на всеки християнски празник, в названието на който се споменава името Господне, но празнуваме на Спасовден."

Проф. Марчев подписа лично книгите на всички читатели, пациенти и колеги, дошли специално да се спещнат с него на живо и загатна за скорошна изненада.

Какво още ги посъветва, какво го попитаха и какво им отговори, четете в съботния брой на в. "24 часа"