Нови седем случая на туберкулоза са регистрирани от началото на 2024 година до месец май в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Хасково. Това съобщи на брифинг в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Хасково д-р Пламен Шумаков, специалист по белодробни заболявания и ръководител на Диагностично - консултативен център към специализираната болница. За сравнение през цялата 2023 година новооткритите болни с туберкулоза са били 25, толкова е бил броят им и през предходната 2022 година.

От хората, които се водят на отчет през 2024 година, при 13 туберкулозата е белодробна, при един – извънбелодробна. При четирима от болните става въпрос за случаи на рецидив, един от тях  е с недолекувано състояние. Това състояние се дължи на немарливост от страна на пациента, обясни д-р Шумаков.

Медикът посочи, че фазите на лечение при болните от туберкулоза са две - активна и продължителна. В първата пациентът се лекува в болница и тогава е под строг медицински надзор, в следболничното лечение, за което  периодът е различен - от шест до осем месеца, пациентите идват на прегледи, но сами носят отговорност да продължат медикаментозното си лечение, което е напълно безплатно. Някои от тях обаче се отнасят несериозно към този си ангажимент, което неводи до неизлекуване на състоянието им, поясни още лекарят.

Данните д-р Пламен Шумаков изнесе по повод старта на кампанията „Седмица на отворените врати“, която ще се проведе в Хасково между 17 и 21 юни. 

Тя е втората поредна в рамките на тази година. В петдневния кампаниен период, във времето от 07:30 до 12:30 часа ще има възможност за безплатни изследвания за туберкулоза в СБАЛПФЗ, съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ - Хасково д-р Снежана Иванова, цитирана от БТА.

Епидемиоложката призова хората към активна профилактика относно заболяването. И обясни, че туберкулозната бактерия е една от най-устойчивите във външна среда. Тя може да издържи месеци наред, а ако намери най-подходящите си условия, за каквито се считат влажните помещения, без пряка слънчева светлина, може да устои и до три години.  

„Здравните цели на ООН са до 2030 година да се прекрати епидемията от туберкулоза в съвременния свят и навременното откриване и правилната диагностика са сред предизвикателствата пред нас- здравните специалисти. Именно в това е смисълът на кампаниите, които правим, и на скрининговите изследвания, в които се откриват винаги нови случаи, дори на хора, които не подозират, че са с туберкулоза“, допълни д-р Иванова.