Инвазивен вид комари е открит в 13 страни в ЕС, включително Франция, Испания и Гърция, като експертите свързват откритието им с нарастване на случаите на треска денга в Европа, пише Би Би Си.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКЗ) предупреждава, че пътуванията ще допринесат допълнително за разпространението.

Оттам съветват хората да премахнат застоялата вода от градините или балконите, където комарите могат да се размножават, както и да използват репеленти и мрежи против комари през нощта.

През последните две десетилетия комарите се превърнаха във нарастваща заплаха в Европа.

Азиатският тигров комар, който се смята за най-инвазивния вид комар в света, сега се разпространява из Европа от своя южноевропейски „базов лагер".

Установен е в Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания, посочва (ЕЦПКЗ). Записан е и в Белгия, Кипър, Чехия, Холандия и Словакия.

Той пренася вирусите на денга, чикунгуня и зика. Денга започва с грипоподобни симптоми, но понякога може да се стигне до тежки усложнения и смърт.

Масовите огнища нарастват през последните години. Миналата година бяха регистрирани осем случая на огнища във Франция, четири в Италия и два в Испания, пише бТВ.