Лекарство на "Пфайзер" (Pfizer), използвано за лечение на определен вид рак на белия дроб, значително намалява прогресията на заболяването до напреднал стадий и увеличава процента на преживяемост на пациентите, според публикувани днес резултати, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Лорлатиниб (Lorlatinib) вече е одобрен за тази употреба и се предлага под търговското наименование Лорбрена (Lorbrena) в САЩ и Лорвиква (Lorviqua) в Европа, но новите резултати се отнасят до 5-годишно проследяване на участниците в клинично изпитване.

За целите му са проследени няколкостотин души с позитивен за анапластична лимфом киназа (ALK) недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC).

След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал.

Недребноклетъчният белодробен рак съставлява над 80 процента от случаите на злокачествено заболяване на белия дроб, като около 5 процента или около 72 000 нови случая в света всяка година, са ALK-позитивни.

Около половината от участниците в клиничното изпитване са получавали лорлатиниб, а останалите - лекарство от предишно поколение (кризотиниб).

"Говорим за пациенти с напреднало метастатично заболяване, така че това наистина е безпрецедентен резултат. Налице е намаление с 81 процента на риска от прогресия на заболяването или смърт", посочват от "Пфайзер".

Ракът на белия дроб причинява най-много смъртни случаи в света.

ALK-позитивните тумори засягат в частност млади пациенти и често не са свързани с фактори като тютюнопушенето. Те са много агресивни и около 25-40 процента от засегнатите индивиди развиват мозъчни метастази през първите две години.

От "Пфайзер" отбелязват, че лорлатиниб прониква по-добре през кръвно-мозъчната бариера в сравнение с предишните лекарства. Страничните ефекти включват подуване или наддаване на тегло и проблеми с настроението.

Резултатите са публикувани в сп. Journal of Clinical Oncology.