От днес в страната се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу коклюш. Те ще важат до средата на юли.

Бременните между 27 и 36 гестационна седмица могат да се ваксинират безплатно. Преди да го направят обаче, бременните трябва задължително да се консултират с наблюдаващия ги лекар.

В сайта на здравното министерство има специална интерактивна карта на България, където са отбелязани областите, имунизационните центрове и телефоните за връзка, за да могат по-лесно бременните жени да получат адекватна информация.

По данни на министерството на здравеопазването регистрираните болни до момента са 843 души.

Областта с най-много заболели е София.

Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари, както и досега. Вече се изпратени и съответните указания до БЛС, НЗОК, НЦЗПБ, РЗИ в страната, стана ясно още от думите на д-р Кондева.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че епидемията в Европа продължава се развива бързо – за цялата минала година са регистрирани 25 000 случая, като за първото тримесечие на 2024 г. те са 32 000.

От думите му стана ясно също така, че според европейските експертите рискът е висок предимно при децата под едногодишна възраст и най-вече за неимунизираните или с непълна имунизация. За останалите деца рискът е по-скоро умерен.