• Клиника в Беларус я включи в списъка на чакащите, но има нужда от средства 
  • С всеки изминал ден състоянието ми е по-лошо, изживявам собственото си физическо разпадане, казва 28-годишното момиче 

28-годишната Божидара Павлова е с една крачка по-близо до мечтата си да има нов бъбрек.

През последните две години красивото младо момиче от софийското градче Божурище се бори за живота си, след като съдбата решава отново да изпита силите й - Божидара трябва да мине през втора трансплантация на важния орган.

През март 2008 г. 12-годишната тогава Божидара е успешно трансплантирана в детска болница в Москва. Операцията е заплатена изцяло от дарения и момичето и близките й се обнадеждават, че животът ще продължи нормално. Преди години историята на Божидара трогна мнозина, когато стана ясно, че институции бавят трансплантацията на момичето. Документацията беше готова, но дълго време чакаше буквално само за един подпис. За съжаление сега борбеното момиче отново е изправено пред изпитание за живота си. През пролетта на 2022 година състоянието на Божидара рязко се влошава и става ясно, че трябва отново да бъде трансплантирана.

"През последните две години не е минала и една секунда, в която не съм давала всичко от себе си в борбата си за трансплантация. Борбата е с организацията, с набирането на средства, с политическите особености, с болката, с изтощението, с медицинските пречки, с влошаването на състоянието ми и т.н. С всеки изминал ден състоянието ми е по-лошо, изживявам собственото си физическо разпадане. Болката, изтощението и постоянните кръвоизливи ми пречат да се справям сама. Стоя и гледам как хората от диализния ми център умират един по един и на техните легла лягат нови", разказва за битката си Божидара.

"Заради изключително влошено състояние до януари 2023 г. не бях подходяща за трансплантация. Когато отново станах достатъчно здрава, се насочихме към Турция за варианта по кръстосана трансплантация. Майка ми беше отхвърлена като донор, защото я диагностицираха с диабет. Брат ми и баща ми също не са подходящи да бъдат мои донори. За мой късмет през лятото на 2022 г. осъществих контакт с болница в Беларус, където имам възможността да бъда включена в техния списък на чакащите бъбречна трансплантация", казва още борбеното момиче.

Мечтата за успешен край на битката е още по-близо, след като преди дни научава чудесна новина. "Успешно съм включена в листата на чакащи за бъбречна трансплантация. Много се вълнувам. Стискайте палци да ми се обадят по-скоро", сподели Божидара.

Прогнозното време, в което би получила обаждане за подходящ за нея бъбрек, е 18-20 месеца, но за трансплантацията са нужни средства, които семейството на момичето не може да осигури.

Всеки от нас може да помогне на Божидара с финансова подкрепа по няколко начина:

Титуляр: Божидара Павлова

Основание: Дарение

УниКредит IBAN: BG27UNCR70001598046163

ДСК IBAN: BG04STSA93000029023097

Изипей IBAN: BG52ESPY40040023204421

PayPal: www.paypal.me/BozhidaraP

Revolut: @bozhidara16