Общо четири случая на болни от коклюш са регистрирани на територията на област Стара Загора. Това съобщи директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Таня Перчемлиева. На територията на областния град са два от случаите, а другите два са в Казанлък. Най-малкият болен пациент е бебе на един месец, при което не са проведени имунизации, тъй като към момента първата ваксина се поставя на двумесечна възраст.

„При нас има регистрирана заболяла жена на 55 години, при която няма данни за проведени имунизации, но вероятно тя е била ваксинирана. На тази възраст имунитетът спада и е напълно възможно заразяването", посочи медикът.

Другите два случая са на ученици на осем и на 17 години, при които има данни за проведени имунизации, предаде БТА.

„Първата ваксинация срещу коклюш започва от двумесечна възраст от раждането на детето и се провежда последователно на втори, трети и четвърти месец. Първата реимунизация с петкомпонентна ваксина се провежда на 16-18 месеца, а поредната реимунизация е на шестгодишна възраст и е с четирикомпонентна ваксина. Последната реимунизация се прави на 12 години", каза д-р Перчемлиева и обясни, че реимунизацията на децата се прави в годината, в която навършват съответно шест и 12 години и не е задължително тя да се направи след навършване на съответната възраст.

Д-р Перчемлиева допълни, че към момента в област Стара Загора са „осигурени достатъчно количество ваксини за децата според имунизационния календар. И общопрактикуващите лекари се снабдяват с ваксини от РЗИ срещу заявка".

От днес лабораторията по вирусология и молекулярна диагностика към старозагорската болница извършва изследвания за доказване на заболели от коклюш. Спешни мерки срещу разпространението на коклюш бяха предприети през миналата седмица в Стара Загора.