Епидемия от магарешка кашлица ще се обявява отделно за всяка област

В склада на здравното министерство има достатъчно ваксини срещу коклюш за децата от два месеца до две години. В момента в аптеките има 650 дози, а до края на тази седмица се очаква да дойдат още 2000. Това успокои здравната министърка д-р Галя Кондева на извънредното заседание на парламентарната здравна комисия във вторник.

Депутатите се събраха, за да изслушат министъра и шефа на Националния център по заразни и паразитни болести заради увеличението на случаите на магарешка кашлица.

От началото на годината са 314,

като само в 11 области не са регистрирани заразени. Най-много са случаите в София - 214, обясни Кондева.

По-рано през деня главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че до края на седмицата ще предложи на министъра да бъде обявена епидемия от коклюш. Според Кондева обаче епидемия ще се обявява отделно за всяка област. “60-70% от заболелите са в София, като засега няма основания за обявяването на епидемия”, обясни Кондева.

Целта за обявяването на епидемия е, за да може да се издаде и заповед на министъра, чрез която да започне

ваксинирането на новородените по-рано - на месец и половина,

а не както досега – след навършване на два месеца. Кунчев заедно с премиера Димитър Главчев, здравната министърка и заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова са обсъдили новородените да могат да се ваксинират по-рано. Преди да стане обаче това възможно, Националният експертен съвет по имунизациите трябва да направи препоръка за сваляне на възрастта за първата имунизация. Пред депутатите Кондева обясни, че тя може да започне от навършване на един месец и половина на бебетата само след като види становището на съвета.

Засега учениците ще преминават онлайн, ако директорът на училището прецени. Той трябва да съгласува със здравните инспекции, каза още Кунчев.

За да стане по-леснодостъпна диагностиката за хората, депутатите от комисията задължиха здравното министерство да осигури безплатни PCR тестове.

В срок до един месец Кондева трябва да изготви необходимите нормативни промени и заедно с министъра на финансите да осигури парите за закупуване на тестове за коклюш.

ГАЛЯ КОНДЕВА
ГАЛЯ КОНДЕВА
В момента в Националния център има между 2 и 5 хил. теста. В столичното РЗИ - между 500 и 1000, обясни директорът му проф. Ива Христова.

До един месец трябва да бъде актуализиран имунизационният календар, ако има положително становище на Имунизационния съвет, и в този случай да бъдат закупени допълнителни количества ваксини, решиха още депутатите.

Възрастните, които решат да се реимунизират, ще заплащат ваксините си.

Според Кондева в страната има добро имунизационно покритие за коклюш - 92,4%.