Разпространението на заразата от коклюш се разраства. Педиатри препоръчват бременните жени в третия триместър да си поставят ваксина, за да предпазят бебетата си до навършването на ваксинационна възраст. Нови случаи на заболели са установени в още три общини на областта - Дупница, Бобов Дол и Трекляно.

Какви са причините за бума на заболяването и децата на каква възраст са най-застрашени?

Според здравните власти в момента не се налага въвеждането на ограничителни мерки или карантина в 12- хилядния кюстендилски квартал "Изток". Именно от него са семействата с двете починали бебета.

"Мисля, че няма напрежение, спокойно е в квартала. Идват хора от квартала, питат, информираме, консултираме колко е важно имунизирането на тези деца в различния период от възрастта им. Превенцията е чрез имунизация и много хора си спазват в смисъл имунизират си децата точно по график", коментира пред БНТ Ивайло Ковачев, здравен медиатор към община Кюстендил.

Според проф. Гергана Петрова, началник на Клиниката по педиатрия на Александровска болница, има три причини за бума на коклюш в момента. Първата е ниската степен на ваксинация.

"След ковид истериите с ваксините, в момента ваксина е мръсна дума, което е много лошо. Второ, имаме страшно много нежелание на родители да ваксинират деца", каза проф. Гергана Петрова, началник на Клиниката по педиатрия на Александровска болница.

"Сега ще пуснем предписания до джипитата да си преразгледат пациентската листа и ако има деца с пропуснати имунизации, съответно да ги обхванат", уточни д-р Илияна Кръстева, дирекция "Надзор на заразните болести" - РЗИ, Кюстендил.

Последният фактор е ваксината, която се прилага в момента. Проф. Петрова казва, че преди години се е използвала целоклетъчна ваксина. Тя правела много добър имунитет и броят на пациентите с коклюш спаднал драстично. Давала обаче странични ефекти при определен брой деца. Така не се получавало пълно ваксинационно покритие и тя била сменена.