Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците ще се изписват и на хартиена рецепта. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Проф. Гетов присъства на тренировъчния полет на първия хеликоптер, с който ще се оказва спешна медицинска помощ по въздух. Тестваме системата, тя може да работи и офлайн и на този етап не се предвиждат изключения, допълни той, цитиран от БТА.

По-рано днес от "Информационно обслужване" АД съобщиха, че лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност. Проф. Гетов увери, че е направено всичко необходимо, което е договорено на среща при премиера акад. Денков. Електронното изписване на антибиотици влезе в сила на 16 октомври 2023 г. След реакции от страна на Българския лекарски съюз и след среща при премиера акад. Николай Денков се стигна до решението за отлагателен период за електронното изписване - до края на март 2024 г.

Анализ за продажбата на антибиотици показва, че след като влезе в сила електронното им изписване е намаляла с 28 %, но след връщането на възможността да се изписват и на хартиена рецепта, продажбата им се е увеличила, посочи проф. Гетов.

От 1 април предстои да се влезе в сила повишеното реимбурсиране на 52 групи медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания, като към момента се очаква решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени средства, припомни проф. Гетов. На запитване от БТА към Националния съвет отговориха, че Съветът е създал необходимата организация и е предприел всички необходими действия, с оглед приключване на започналата процедура по промяна на нивото на заплащане на медикаментите. Националният съвет ще издаде решение за всеки определен от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лекарствен продукт, с което ще се повиши нивото на заплащане с публични средства, в рамките на обявения срок, а след това НЗОК ще може да започне реално да ги заплаща, считано от 1 април 2024 г., в съответствие с взетото от Надзорния съвет на Касата решение.

В отговор на въпрос за резултатите от пилотния проект, който предвиждаше някои лекарски практики да изписват всички лекарства на електронна рецепта, проф. Гетов каза, че в министерството не са получени списъци с практиките.

На въпрос дали е получил предложение да поеме поста министър на здравеопазването проф. Гетов каза, че не може да коментира.