Микропластмаси са открити във всяка човешка плацента, изследвана в рамките на проучване, което кара изследователите да се тревожат за потенциалните последици за здравето на развиващите се зародиши, пише Гардиън.

Учените са анализирали 62 проби от плацентна тъкан и са установили, че най-често откриваната пластмаса е полиетиленът, който се използва за производството на найлонови торбички и бутилки. Второ проучване разкрива микропластмаса във всички 17 изследвани човешки артерии и предполага, че частиците могат да бъдат свързани със запушването на кръвоносните съдове.

Неотдавна микропластмаси бяха открити и в човешката кръв и кърма, което свидетелства за широко разпространено замърсяване на човешките тела, пише изданието. Въздействието върху здравето все още не е известно, но в лабораторни условия е доказано, че микропластмасите увреждат човешки клетки.

Огромни количества пластмасови отпадъци се изхвърлят в околната среда, а микропластмасата замърсява цялата планета. Известно е, че хората консумират малките частици чрез храната и водата, както и че ги вдишват.

Професор Матю Кемпен от Университета на Ню Мексико, САЩ, който е ръководител на изследването, заяви: "Ако наблюдаваме въздействие върху плацентата, това може да засегне целия живот на бозайниците на тази планета. Това не е добре."

Според него нарастващата концентрация на микропластмаси в човешката тъкан може да обясни озадачаващото нарастване на някои здравословни проблеми, включително възпалителни заболявания на червата (IBD), рак на дебелото черво при хора под 50 години и намаляване на броя на сперматозоидите. Проучване от 2021 г. установява, че хората с IBD имат 50% повече микропластмаса в изпражненията си.

Кампен заяви, че е дълбоко загрижен от нарастващото глобално производство на пластмаси, защото това означава, че проблемът с микропластмасите в околната среда "само се влошава".

Изследването, публикувано в списание Toxicological Sciences, открива микропластмаса във всички изследвани проби от плацента, като концентрациите варират от 6,5 до 790 микрограма на грам тъкан. Най-често откриваните пластмаси са PVC и найлон, след полиетилена.