На фона на предупреждението от Световната здравна организация за бързо разпространение на заболяването морбили по света - у нас няма потвърден случай от началото на годината.

В Националния център по заразни и паразитни болести е регистриран един случай преди няколко дни, но не е потвърден, показва проверка на БНР.

Заболяването морбили, известно като дребна шарка, се разпространява по въздушно-капков път, и при 30 процента от болните води до усложнения, като пневмония и ушна инфекция. В края на миналата година в Румъния обявиха епидемия, след като регистрираха над 3000 случая на морбили.

У нас започна извънредна имунизация срещу вируса в някои области. По данни на Центъра по обществено здраве през миналата година с първи прием от задължителната ваксина са били обхванати 92 процента от бебетата, навършили 13 месеца. Вторият прием е на 12 години, но за него няма публична информация.

Друго вирусно заболяване, което се разпространява и за което преди седмица обявиха епидемия в Скопие, е магарешката кашлица – коклюш.

У нас са регистрирани 14 болни от началото на годината. Важна е ваксинопрофилактиката, припомни д-р Гергана Николова, личен лекар.

Ваксината срещу коклюш е задължителна и се поставя на няколко приема. През миналата година с нея са имунизирани 92 процента от бебетата, навършили 4 месеца.