Сериозни проблеми с осигуряването на кръв и кръвни продукти има в отделението по Трансфузионна хематология в Бургаската университетска многопрофилна болница, което осигурява кръв за всички лечебни заведения в региона.

Проблемът ескалира, когато болниците поискат едновременно кръв за преливане при спешни операции. Такова напрежение е било създадено през последните две седмици. Проблемите са породени не от липсата на кръводарители, а на липсата на кръвен център, в който на място да се обработва дарената кръв, а не да се извозва до Стара Загора за обработка, предаде NOVA.

Според д-р Желязкова болниците в Бургас са 10, а 4 от тях са с интензивна хирургична дейност. "На ден трябва да обслужваме между 20 и 30 операции. За всяка е нужно поне едно сакче кръв, понякога - и повече. Ако има интензивна оперативна дейност, ние се затрудняваме. Заради забавянето от транспорта, количествата кръв идват след момента на спешност. Тече процедура по създаване на кръвен център, който е крайно необходим. Надяваме се до 1-2 години да бъде построен", обясни тя. И допълни, че центърът би ускорил работата с 5-6 дни.